Андрей Климов: Москва е готова за диалог с България по широк кръг въпроси

Автор: Цветина Борисова
Има ли възможност за затопляне на отношенията ни с Русия след изборите? Да чакаме ли Путин у нас и как гледа Москва на действията на Доналд Тръмп? Отговорите на тези и още въпроси в специално интервю на „Руски дневник“ с Андрей Климов, сенатор в Съвета на федерацията и първи заместник-председател на комисията по международни отношения. Има докторска степен по икономически науки.

-Как оценявате резултатите от изборите в България в контекста на българо-руските отношения?

-А. Климов: На първо място ще отбележа, че става въпрос за избори в суверенна държава и Русия уважава избора на българския народ. Според мен за първи път от много години патриотично настроените сили в страната (Коалицията на патриотите) успя да заеме забележителна позиция, от която може да зависи реалното съотношение на политическите сили в страната. По-рано подобни позиции имаше партията ДПС, която е по-ориентирана, по мнението на експертите, към т. нар. турски вектор.

Промените, които се случиха в резултат на българските избори, могат да повлияят и на отношенията  между официална България и Русия, които след приемането на тази балканска страна в НАТО бяха не  толкова идеални, колкото би се искало на нашите народи. Във всеки случай Москва, също както и по-рано, е готова да развива диалог по най-широк кръг въпроси и смятаме, че потенциалът на този диалог е много голям. Надявам се промените в структурата на политическата сила и засилената роля на патриотично ориентираните политици в България да помогне за ускоряване на процесите на установяване на по-тясно и взаимоизгодно сътрудничество между София и Москва.

-В България има две крайни убеждения по отношение на отношението на Русия към нашата страна. Първото е, че Русия е заплаха, а второто – че Русия ни е напуснала и изобщо не се интересува от нас. Къде се намира България на картата на руските геополитически интереси?

-А. Климов: Руско-българските отношения са проверени през вековете, от страна на Москва те не носят характер на политическа конюнктура. Във всеки случай двата народа са свързани от дълбоки исторически корени. Неслучайно мнозина в България и до сега проявяват интерес към руския език и култура, продължават програмите за подготовка на български студенти в Русия, има немалко фундаментални и общи духовни ориентири.

Уви, не по наша вина отношенията на ниво държавни институции изостават от реалните нужди за по-тесен, активен руско-български политически и икономически диалог. Ще напомня, че Москва нееднократно е предлагала на България и „Южен поток“, и строителството на АЕЦ „Белене“, и „Бургас-Александруполис“, но българските власти по разни причини не намериха възможност да доведат тези инициативи до край.

Освен това, за съжаление в България има и хора, които активно подхванаха пуснатата за пореден път на Запад страшна история за „руската заплаха“, макар че историята говори точно обратното – именно руснаците са помогнали на българите в освобождението им от Османската империя и в победата над фашистите. Що се отнася до сегашната ситуация, то трябва да се има предвид, че поради своята история и география Русия има най-голям брой съседи в света и трябва да провежда разумна и многостранна политика на сътрудничество по всички линии. Правим това не против някого и не за сметка на нашите отношения с други съседи и партньори. В същото време не искаме (за разлика от някои) да налагаме своето „приятелство“ на всяка цена. Приятелството трябва да е взаимно, е не конюнктурно.

-Догодина се навършват 140 години от дена на Освобождението на България от Османско иго. Как мислите – може ли по повод годишнината да очакваме положителна динамика в двустранните отношения и на държавно ниво? Възможно ли е да очакваме визита на руския президент в България?

-А. Климов: Кръглите исторически дати често стават добър повод за срещи и нови начинания. Но при планирането на своите визити главата на Руската федерация винаги обръща внимание на запълването им с реални дела, въпроси, които са дълбоко отработени в периода на подготовката за подобни визити, избора на темите за обсъждане на високо ниво.

-Избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ бе посрещнато от много наблюдатели в Русия като знак за възможно подобрение на отношенията между Русия и САЩ. Как оценявате към днешна дата перспективите на взаимоотношенията между двете държави?

-А. Климов: Президентът Тръмп  е принуден да коригира много от сегашните си действия с оглед на острите вътрешнополитически борби в Америка. Времето ще покаже как ще се държи той на практика в отношенията с Русия. Но нашата страна няма (за разлика от други държави) да чака смирено решенията на Вашингтон. Отдавна сме готови за равноправен и взаимоизгоден диалог с американските си съседи (в географски план Русия е по-близо до САЩ, отколкото до България!). При това винаги можем да защитим националните си интереси в отношенията си с всяка държава, включително със САЩ. НО ние, както неотдавна публично припомни Владимир Путин, не търсим врагове. Никъде – нито в Европа, нито в Азия, нито в Америка.