Английска компания подписа договор за 21 ракети-носители „Союз“ за $1 милиард

Компания OneWeb (остров Джърси, Великобритания) и европейският оператор за космически услуги Arianespace подписаха споразумение за извеждане в околоземна орбита на няколкостотин комуникационни микроспътника, съобщи вестник „Комерсант“.

Спътниците ще бъдет извеждани в орбита с помощта на 21 ракети-носители „Съюз“, които ще бъдат изстреляни от космодрумите Куру и Байконур. За тази услуга Русия ще получи около 1 милиард долара, е заявил източник на вестника в Роскосмос.

„Това е доказателство за нашата конкурентноспособност, заяви ръководителят на корпорацията Игор Комаров.- И не само като средства за извеждане в орбита, но и като компетенции на екипите, които подготвят ракетите за изстрелване“.

По време изложението в Ла Бурже компаниите OneWeb и Airbus Defence And Space подписаха споразумение за създаване на съвместно предприятие, което трябва да произведе около 900 комуникационни микроспътника за най-новата система, която трябва да гарантира глобален мобилен достъп до интернет. Предполага се, че демонстрационното изстрелване на първия спътник ще бъде през 2018 година, а останалите ще бъде изстреляни през 2019-2020г.