Американците недоволни от подхода на Обама към ИД

Американците не одобряват подхода на президента Барак Обама в битката срещу „Ислямска държава“, показват резултатите от анкета на Асошиейтед прес/Джи Еф Кей, съобщени от АП.

Анкетираните са дълбоко песимистични и към перспективите за успех в Афганистан. Шест на всеки десет американци отхвърлят начина, по който Обама се справя със заплахата от ИД в Ирак и Сирия, където президентът на САЩ разширява военното участие с надеждата да разчупи безизходицата.

Тези опасения са отражение на по-широкото неодобрение от американците за цялостната външна политика на Обама. Според анкетата едва 40 на сто я одобряват. Това става в момент, когато президентът се опитва да демонстрира напредък в налагането на американските интереси в Близкия изток, откъдето той се надяваше да изтегли войските след повече от десет години война, но най-вероятно ще остави три продължаващи военни конфликта, когато мандатът му приключи през 2017 г.

Усилията на Обама да постигне баланс се усложняват както от критиците му, които смятат, че е изменил на обещанието си да приключи участието на САЩ във войните в Близкия изток, така и от техните опоненти, които го обвиняват, че следва половинчати мерки, поставящи в опасност американските военнослужещи в района.

„ИД буквално се надсмива над Обама“, заяви Доналд Хамънд, пенсиониран полицай и републиканец от Бруклин. Той обвини Обама, че връзва ръцете на войниците, страхувайки се от евентуални жертви. „Но ако ще воюваме, трябва да спре да си играе на шикалки.“

Пати Уотсън, демократ от Портланд, вижда нещата по друг начин, добавя АП. „Опасявам се, че се въвличаме в тресавище, от което няма измъкване“, коментира той.