Американски професор: Що се отнася до Русия, то Ердоган вече не е на страната на НАТО

Американският професор и специалист по Русия Стивън Коен обясни как събитията от последните дни, включително срещата на НАТО във Варшава и опитът за преврат в Турция, влияят на отношенията между Запада и Русия.

Той изказаа своите съображения в програмата на Джон Батчелор, предаде РИА Новости.

Професорът сравнява опита за преврат в Турция с августовския пуч от 1991 г. в СССР, когато лица от Армията и КГБ създадоха Държавен комитет по извънредно положение, стремящ се да не допусне разпадането на СССР.

Както и опитът за преврат в Турция, августовският пуч не се увенча с успех, и Коен обръща внимание на това, че обществото в продължение на няколко години не знаеше много детайли за събитията от 1991 г. – каква всъщност е била причината и за някои от неговите участници.

Според него, в случая с Турция засега не е възможно да се възстанови реалната картина на събитията. Той напомня версията, че Ердоган сам е провокирал този преврат, а също и гледната точка, че САЩ са знаели за подготвяния преврат или дори са го инициирали.

Професорът счита, че всичко това са слухове. Ако нещо е очевидно обаче, то е, че антируският фронт се пропука.

Според Коен, до неотдавна в отношенията с Русия Ердоган беше на страната на НАТО – не само, че страната му е член на алиаянса, но и защото отношенията между Анкара и Москва сериозно се влошиха след свалянето на руския бомбардировач на 24 ноември 2015 г. над сирийска територия.

Сега обаче турският президент „напуска” антируската коалиция и предприема сближаване с Русия. Според Коен, това означава, че Ердоган вече няма да се противопоставя на руско-американското сътрудничество в Сирия, а това е лоша новина за ИД.

Професорът обръща внимание и на това, че президентът Обама подкрепи демократично избраното правителство на Турция и осъди опита за преврат. Това на свой ред застави Киев да нервничи, защото САЩ не просто одобри преврата на Майдана и свалянето на демократично избраната власт, но и в значителна степен подпомогна погазването на демокрацията.

Като цяло, според Коен, събитията от последните дни свидетелстват за разрушаване на световния ред, създаван в продължение на 25 г. „Всичко, с което ние с вас и нашите деца живяхме през последните 25 г., се разрушава, няма никакъв ред”, пояснява професорът.