Американски милионер инвестира в руски държавни облигации в рубли

Известният американски инвеститор Джим Роджърс вложи средствата си в руски държавни облигации в рубли и ги предпочита пред руските евробондове, тъй като те ще бъдат номинирани в долари или евро, предаде РИА Новости.

„Преди една-две седмици купих руски държавни облигации в рубли“, заяви Роджърс на среща с журналисти, като отказа да разкрие за каква сума става въпрос.

Милионерът отбеляза, че не би инвестирал в бъдеще в руски евробондове, тъй като те могат да бъдат номинирани в евро или долари.

„Съмнявам се, защото не съм толкова оптимистично настроен спрямо еврото. А те ще бъдат или в долари, или в евро. Ако купувам руски бондове, то те ще бъдат в рубли“, категоричен е Роджърс.

„Много руски облигации сега попадат под санкциите и аз не мога просто да вдигна телефона и да ги купя. Като американски гражданин, както и много други западни граждани, не мога легално да купя голяма част от държавните облигации на РФ. Това е абсурдно!“, добави той.

Джим Роджърс е един от най-известните финансисти и инвеститори в света, партньор и приятел в миналото на Джордж Сорос. Преди няколко години Роджърс започва да инвестира в руския пазар.

В момента финансистът управлява своя инвестиционна компания – Rogers Holdings and Beeland Interests Inc и е смятан за експерт по икономическите въпроси. По данни към 2015 г. неговия капитал се оценява на близо 300 млн. долара.