Американски милиардер: Купувайте рубли вместо долари

„Сега е времето да се инвестира в акции на руски компании, тъй като цените на петрола достигнаха дъното, а фондовата борса на Русия се разраства“, разказа в интервю за Ройтерс американският милиардер Джим Роджърс.

„Оптимистично съм настроен относно бъдещето на Русия. Безусловно, за мен един от най-примамливите фондови пазари в света днес, е Русия“, заяви Роджърс на пресконференция в Москва, организирана от инвестиционни компании.

„Миналата година доларовият индекс на руските акции е паднал с 45%, когато се сринаха цените на петрола и западните страни наложиха санкции на Русия. Въпреки това обаче, от началото на 2015 година доларовият индекс отново се покачи на 20 %. Мнозина ще ме помислят за луд, но аз купувам рубли“, сподели милиардерът, пояснявайки, че купува само руска и китайска валута.

„Когато за първи път пристигнах в Русия през 1966 година, бях много песимистично настроен. Бях убеден, че Русия няма да покаже добри резултати в близките 46 години. През 2012 година обаче, напълно промених мнението си. Тогава настанаха промените в Кремъл. Промени се подходът към държавните дела. Всичко се промени в положителна посока“, цитира думите на основателя на Quantum Fund порталът РБК.

„В момента фондовата борса в Русия преживява спад и това е много добра новина за мен. Когато се купува по време на спад, тогава се появяват добри възможности за растеж. Това може да отнеме до 5 години, но кризата задължително отминава и идва моментът на печалбата“, поясни Роджърс.

Също така той сподели, че активно влага в акции на Аерофлот, Московската борса и ФосАгро. Милиардерът вече е в състава на борда на директорите на упоменатите руски компании.

За едно от най-перспективните направления той смята и селското стопанство. „Убеден съм, че то ще се развива, иначе няма да имаме какво да ядем“, добави Роджърс. Съоснователят на Quantum Fund е убеден, че еврото и доларът вече не са надеждни валути.

Джим Роджърс – известен финансист, който в момента живее в Сигапур. През 1970 година заедно с Джордж Сорос създава Quantum Fund. Разполага предимно с акции на руски компании.