Американски военен координира действията на украинската армия в силовата операция в Новорусия

Вестник „Комсомолская правда” съобщи, че в последно време се активизира работата на високопоставени американски представители при провеждането на така наречената антирерористична операция, в хода на която продължават да загиват мирни жители.

Усилването на взаимодействието между САЩ и Украйна във военната сфера е свързано с явния провал на силовата операция в югоизточната част на страната и отсъствието на координация между различните силови структури, участващи в нея. Във връзка с  това, консултациите на американския посланик в Украйна Джефри Пайет с ръководителя на украинската Служба за сигурност Валентин Наливайченко, вътрешния министър Арсен Аваков, министърът на отбраната Валерий Галетей и президента Петро Порошенко станаха едва ли не ежедневни. „Америкнците с голямо внимание се отнасят към промяната в настроенията на Порошенко и се стремят незабавно да реагират на всяка негова молба, демонстрарайки по този начин пред Киев пълна подкрепа и съучастие в провеждания курс”, заяви източник на изданието.

За установяването на още по-тясно сътрудничество между ръководството на Украйна с Пентагона е предвиден специален човек – генерал-майор Ранди Ки, директор по политиката за планиране и партньорство в Командването на въоръжените сили на САЩ в Европа. Той вече е пристъпил към работа, като е осъществил координацията на 12 работни групи, предназначени за „усъвършенстване на системата за сигурност на Украйна”. Под негово ръководство на 21 юли тези работни групи обсъдиха въпросите на военноморските сили на Украйна, а на 26 бяха разгледани въпросите, свързани с войските със специално назначение. При това, Порошенко съвсем не е доволен от работата на групата, като смята, че всичко се прави прекалено бавно.

Участието на чужди военни в силовата операция не се ограничава само с щабната работа. Както съобщи командващият опълчението в ДНР Игор Стрелков, при атака са били убити четири афроамериканеца.

Според  данни на опълченците,  от началото на силовата операция в Югоизточна Украйна са били убити повече от 330 чужди наемника.