Американски адмирал: Русия изпреварва САЩ по разузнавателни технологии

Американските военни се боят да „осветят“ важните обекти от инфраструктурата, които Русия може да заснеме от въздуха по време на полетите над САЩ в рамките на Договора за Открито небе (ДОН), пише в. Omaha World-Herald, цитиран от РИА Новости.

„Разбира се, безпокои ме способността на Русия да събира разузнавателни данни за ключови обекти от нашата инфраструктура. Трябва да бъдем много внимателни, след като не обръщаме внимание на развитието на технологиите, използвайки филмови, когато другите използват цифрови. Те ( Русия- бел. ред.) са пред нас“, заяви ръководителят на Стратегическото командване на ВС на САЩ адмирал Сесил Хейни на заседание на Комитета по въоръжените сили в сената на САЩ.

Опасенията на адмирал Хейни и другите военни ръководители са свързани с това, че Русия е усъвършенствала снимачната си апаратура на борда на самолетите, извършващи инспекционни полети над територията на САЩ. Промените са засегнали камерите – в Стратегическото командване предполагат, че на тях са монтирани четиридиапазонни цифрови сензори, което позволява на Русия да получава по-ясни снимки дори в облачно време, отбелязва изданието.

По думите на адмирала, на американските самолети се използват остарели филмови камери.

През 1992 г. 23 държави-членки на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа подписаха Договор за открито небе. В момента споразумението е подписано от 34 страни, включително и от Русия и САЩ.

45-та разузнавателна ескадрила на ВВС на САЩ лети със специалния самолет Boeing OC-135B в рамките на ДОН близо 15 пъти годишно, предимно над Русия. На свой ред руският Ту-214 ежегодно прелита над Америка до шест пъти. Всички инспекционни полети се извършват под контрола на наблюдатели на приемащата страна, намиращи се на борда на самолетите.