Американските астронавти поддържат Русия в спора с NASA

Решението на NASA да замрази съвместните проекти с Русия не намери отзвук у болшинството американски специалисти в космическата област. Недоумение и критика , ето с каво се наложи да се сблъска американското правителство.

Американският астронавт Роналд Геран публично е заявил:

„ Да, САЩ безусловно са длъжни самостоятелно да изпращат своите космонавти в Космоса. Но, огромна грешка ще бъде да се скъса партньорството с Русия. В наш интерес е да продължим това сътрудничество, да бъдем в добри отношения както с Русия, така и с другите международни партньори“.

Разбира се, не всички реакции на тази петиция са положителни. Болшинството редови американци даже упрекват Роналд в това, че той критикува NASA, но в своя twitter той отговаря, че не е съгласен с политиката, наложена на космическата агенция.

Друг американец, сътрудник на NASA, който е решил да не афишира своето име, в интервю за интернет-изданието The Verge заявява:

„Най-лошото, което можем да направим е да престанем да разговаряме един с друг“.

Той, както и много други не одобрява избора на космическата площадка за политическите игри на Америка.

Проектът Международна  Космическа Станция остава общ, при това, след като Американците престанаха да използват совалките, единственният способ за тях да се доберат до МКС са руските космически кораби. Харесвали се това или не на Америка, налага се сътрудничеството да продължава, независимо от техните мерки, които, обективно говорейки, до голяма степен носят показен характер и пречат на своите сътрудници.

Вероника ПАНФИЛОВА

http://www.kp.ru/daily/26215/3099471/