Американска писателка: Руснаците никога не са изпитвали такава гордост от страната си, както при  Путин

Във вторник порталът  Vox публикува статия на американската журналистка и писателка Лиза Дики, която извърши три пъти пътешествие от Владивосток до Санкт-Петербург. Дики твърди, че гражданите на Русия никога не са изпитвали такава гордост за страната си, както при президента Путин.

Гордост за страната

За настроенията на руснаците в различните периода от историята Дики съди по общуването си с обикновени граждани, по собствените си усещания и по оценката на социално-икономическото ниво на ситуацията в страната. Ако през 1995 г. в разговора със служител от «Макдоналдс» в Русия последният заявил, че с удоволствие ще замине да живее в САЩ, то през 2005 г. руснаците, както отбелязва Дики, активно пътуват по света и са доволни от успехите, които е постигнало ръководството на Русия при новия президент Путин.

Дики е поразена от това, че през 2014  и 2015 г., когато икономиката на Русия отслабнала след падането на цените на нефта и въвеждането на санкциите, руснаците не са започнали да обвиняват за това своя президент, а обратното — сплотили са се около него.

 Американската писателка перифразира знаменития слоган на 45-ия президент на САЩ Тръмп «Да направим Америка велика», заменяйки Америка с Русия, и отбелязва, че болшинството руснаци твърдят, че именно Путин може да направи Русия такава.

Популярността на президента

Според последното социологическо допитване, рейтингът на одобрение на руския президент е над 85 %. Това е два пъти повече от рейтинга на одобрение на американския президент и немския канцлер Меркел.

По време на пътуването си през 2015 г. американската журналистка и писателка прави извода, че руснаците са сигурни — Владимир Путин ще възстанови позициите на Русия на световната арена.