”Американската мечта” се оказва илюзия за бежанците в САЩ

Масовата миграция е един от символите на епохата, в която живеем. Милиони хора напускат държавите от Африка и Близкия изток, като по този начин се спасяват от насилието и бедността. На бежанците често се налага да започват живота си от нулата, пише журналист на RT.

„Моята цел е да науча английски, за да мога да си намеря работа и да изкарвам пари“, разказва Чхаби, бежанец от Бутан , който е потърсил подслон в САЩ.

Много от бежанците в Америка биват заселвани в Бъфало, щата Ню Йорк. Всяка година с надежда за по-добър живот там пристигат към 1500 души. Самият град обаче също преживява трудни времена.

Централната гара в Бъфало е истински паметник на някогашната промишлена слава на града, но и свидетелство за десетилетия икономически спад. През 1979 г. за последно е тръгнал влак от там, а през 1984 г. гарата напълно е прекратила дейността си. Оттогава там цари пустош.

В САЩ съществува един така наречен „ръждив пояс“, който се простира от североизточната част на страната, където е и Бъфало, и стига до централните западни региони. В миналото тези земи са били сърцето на американската промишленост, но сега са в тежък упадък. Днес там има много изоставени къщи и магазини.

Каузата за възстановяването на местната икономика в голяма степен бе поверена на новите бежанци, които нямат друг избор освен да понесат този кръст.

„Изглежда имигрантите са по-склонни да рискуват, в сравнение с другите граждани. Те са много по-предприемчиви“, заяви кметът на Бъфало Байрън Браун.

Иракчанката Надин Юсеф е пристигнала в града преди повече от година с мъжа си и четирите си деца. Тя работи на две места – от пет сутринта в пекарна, а после до шест вечерта в магазин. Вече не е така оптимистична както преди.

„Надявам се някой ден да успеем да се махнем, тук не ми харесва“, разказва Юсеф.

Тя твърди, че някои от улиците в града са опасни. „Казаха ми след шест вечерта въобще да не излизам на улицата“, добавя иракчанката.

Въпреки различните произшествия и несгоди, десетки хиляди имигранти искат да се доберат до САЩ и там да търсят бъдещето си. През 2016 г. правителството възнамерява да приеме 85 000 бежанци, но по всичко личи, че „американската мечта“ може да се окаже илюзия за мнозина от тях.