Американската армия притеснена от „ефективните и напреднали“ руски подводници

Нови тихи и смъртоносни подводници поставят предизвикателство пред морската хегемония на НАТО, твърди високопоставен американски адмирал, който нарича настоящата ситуация „Битка за Атлантика”, сравнявайки я със Студената война и двете световни войни, пише Russia Today.

„За пореден път ефективна, опитна и технологично напреднала руска подводна сила ни подлага на изпитание,” пише вицеадмирал Джеймс Фого, командир на Шеста американска флота в юнския брой на списанието на американския Военноморски институт.

„Руските подводници кръстосват Атлантика, изпитват нашата защита, изправят се срещу нашето господство над моретата и подготвят сложното подводно бойно поле, за да им даде преимущество при някакъв бъдещ конфликт.”

В статията, чийто съавтор е и флотският анализатор Аларик Фриц, Фого твърди, че „Четвъртата битка за Атлантика” вече е в ход, подобно на напрежението между НАТО и Съветския съюз по време на Втората световна война, както и англо-американските битки с германските подводници по време на двете световни войни.

Русия бързо наваксва технологичните новости и „ясното предимство, на което се радвахме в подводното военно дело по време на Студената война, се изпарява”, пишат още Фрого и Фриц. Като доказателство те посочват руската ударна подводница от клас Ясен, „Северодвинск”, която бе пусната в експлоатация през декември 2013 г. и, която толкова впечатлила американския адмирал, отговарящ за конструирането на подводниците, че през 2014 г. той поръчал неин модел за кабинета си.

Русия бързо строи и изпраща по-напреднали и значително по-тихи ударни подводници и фрегати, въоръжени с крилати ракети с голям обхват „Калибър”.

„Русия има възможността да постави почти всички морски сили на НАТО в риск. Морското пространство вече не е необезпокоявано. За първи път от почти 30 години насам Русия е значима и агресивна морска сила.”

Като доказателство за „агресивните” намерения на Русия Фого и Фриц цитират няколко неща, които отбеляза руският морски командир адмирал Виктор Чирков. През 2015 г. той заяви, че Русия е увеличила морските си патрули с почти 50 % от 2013 г. насам, обяснявайки, че този ход е „логичен и необходим, за да се гарантира сигурността на държавата.”

Авторите също така отбелязват новата руска национална стратегия за сигурност, която описва НАТО и САЩ като заплахи.

Според авторите Русия засенчила американските военни възможности и разширила влиянието си отвъд своите граници.

Адмирал Марк Фъргюсън, който е главнокомандващия на американския флот в Европа и Африка, също отправи предупреждение за руските подводници през април.

„Подводниците, които наблюдаваме са по-тихи,” казва той пред „Си ен ен”. „Ние виждаме, че руснаците имат по-напреднали оръжейни системи, ракетни системи, които могат да нападат земята от далечно разстояние и също така виждаме, че оперативните им умения се подобряват, когато са далеч от руски води.”

Въпреки че броят на руските ударни подводници и тези с балистични ракети е невиждан от Студената война насам, американският флот разполага само с 53 подводници и след 2020 г. те ще паднат до 41 заради бюджетни орязвания.

В момента Русия разполага само с една нападателна подводница от клас Ясен и 3 ядрени подводници от клас Борей. САЩ разполага с 12 ударни подводници от клас Virginia и 3 от клас Seawolf.

Вероятно тревогите на САЩ, свързани с руската морска сила, са породени и от парични проблеми. Seawolf струва 3 милиарда долара и е най-скъпата американска подводница, строена някога, но програмата бе прекратена през 2005 г. В бюджета на Пентагона за 2017 г. за корабостроене са предвидени 18.3 милиарда долара.

„Днес ние отново сме в технологична оръжейна надпревара с Русия. Трябва да се сдобием с ново предимство и бързо да внедрим нови технологии, ако искаме да надвием,” пишат Фого и Фриц.

„Трябва да увеличим ученията си с нашите съюзници от НАТО както в Атлантическия океан, така и в Средиземно море или другаде и да покажем, че НАТО може да следи руските подводници, без значение къде са те.”

Руският пратеник до НАТО Александър Грушко в понеделник заяви пред „Росийская газета”, че фикс-идеята на НАТО за т. нар. „руска заплаха” служи за оправдаването на съществуването на алианса дълго след края на Студената война. Друга причина е да бъдат убедени европейските държави да харчат повече пари за американски оръжия.

Изграждането на първата подводница от клас Ясен започва през 1993 г., но „Северодвинск” бе пусната по вода едва през 2011 г. Нейните посестрими „Казан” и „Новосибирск” се строят в момента в корабостроителниците на „Севмаш” в Северодвинск. „Севмаш” също така построи 3 ядрени подводници от клас Борей и работи върху още 4.