Американската агенция RAND изготвила мирен план за Порошенко

На разположение на журналистите бе открит документ, който се предполага, че е изготвен от специалисти от американския стратегически изследователски център RAND Corporation. Той включва три стадия на действие на силовата операция в източната част на Украйна. Планът включва и разстрел на пленените опълченци и съпричастните с тях мирни жители, създаване на филтрационни лагери, изземане на имуществото на жителите в региона за поощряване на отличилите си при провеждането на силовата операция войници.

Интернет изданието BeforeIt’sNews публикува документ с надпис „конфиденциално” с твърдението, че е изготвен от специалисти от американския стратегически изследователски център RAND Corporation и съдържа сценария, според който трябва да действат властите в Украйна в случай на провал на „мирния план”. В документа са изброени и разгледани три стадия, през които трябва да премине военната операция в Източна Украйна.

В хода на първия етап се предвижда въвеждане на военно положение. Непокорните на Киев региони трябва да бъдат блокирани за вход и изход, както и за всякакви доставки. Освен това, там трябва да се прекрати предаването на телевизията, както и всякаква комуникация. В документа се споменава, че в рамките на операцията ще бъде унищожена значителна част от предприятията от въгледобивната промишленост. Това обаче се тълкува положително: според авторите на документа, нейното субсидиране ще създаде допълнителна тежест на бюджета на Украйна, а закриването на промишлените предприятия в Донбас ще позволи рязкото понижаване на обема на потреблението на газа и съответно да се намали зависимостта от Русия.

Вторият етап предполага прочистване на регионите. Обсадата от войници се стеснява, нанасят се авиационни удари по основни стратегически обекти. Специално се подчертава, че не бива да се изключва използването на забранени оръжия за намаляване на загубите сред личния състав. По-нататък следва подробен план за освобождаване на превзетите пунктове.

Третата точка от плана предвижда възстановяване на „нормалния” живот в регионите. Покрай възстановяването на битовите условия, трябва да бъде укрепена границата с Русия и да бъдат оборудвани пропускателните пунктове. Всички бежанци трябва да получат възможност да се върнат. Мъжете на възраст 18-60 години трябва да преминат проверка във филтрационни лагери. „Собствеността на осъдените и разселени жители на Донецка и Луганска области ще бъде конфискувана в полза на държавата за последващото предаване на отличилите се бойци в АТО (антитерористична операция – бел.ред.)”, се казва в документа.