Войските на сирийското правителство контролират 93 процента от град Алепо, съобщи за ТАСС официалният представител на руското министерство на отбраната генерал-майор Игор Конашенков.

Руският център за примирието организира извеждане на мирните граждани от източните райони на Алепо по хуманитарни коридори към безопасни части на града.

„Хората се изтеглят в непрекъснати потоци по хуманитарни коридори в частите на града, контролирани от сирийското правителство. По-голямата част от Алепо – 93 на сто, днес е под контрола на сирийското правителство“, добави Конашенков.

Той уточни, че гражданите са настанявани в специални хуманитарни центрове, където получават топла храна и медицинска помощ.

Руският център за примирие между враждуващите страни извършва денонощен мониторинг с безпилотни самолети над извеждането на мирните граждани от блокираните райони, добавя ТАСС. Мониторингът е предаван в сайта на руското министерство на отбраната.

 

В момента руски войници почистват северната част на Алепо от мини. Повече вижте във видеото:

Междувременно държавният секретар Джон Кери и висши дипломати от западни страни заявиха, че се опитват да осигурят подкрепа за сирийската опозиция, която води отчаяна битка за Алепо с настъпващите войски на сирийското правителство, предаде Асошиейтед прес, цитирани от vesti.bg.

Кери ще се срещне днес в Париж с френския външен министър Жан-Марк Еро, с висши дипломати от европейски и арабски страни и с представители на сирийската опозиция. Той каза, че се полагат усилия да бъде гарантирана сигурността на десетките хиляди цивилни, бягащи от Алепо, както и да не се допусне пълното му разрушаване.

Наред с това в Женева днес ще се срещнат руски и американски експерти и дипломати, за да изготвят план за изтегляне на бунтовниците от източен Алепо, над който сирийските сили са на път да установят контрол, добавя АП.