Александър Жуков очаква „атаките срещу руския спорт“ да продължат

Председателят на Руския олимпийски комитет (РОК) Александър Жуков очаква „атаките срещу руския спорт“ да продължат. Според него е важно местната атидопингова лаборатория да върне лиценза си.

„Не се съмнявам, че атаката срещу нашия спорт ще продължи“, каза Жуков в Новосибирск, цитиран от ТАСС.

„Сега имаме създадена независима антидопингова комисия. Това е първото действие, което е необходимо да се предприеме, за да се възстанови изцяло репутацията на нашия спорт, да се възстанови атидопинговата система“, добави той.

Жуков посочи, че първото заседание на новата комисия ще е на 8 септември. И добави, че занапред тя ще има активно взаимодействие с международните организации, сред които МОК и Световната антидопингова агенция (WADA).

Има идея в нея да бъдат привлечени чуждестранни специалисти. „Необходимо е да възстановим руската антидопингова система“, каза още Жуков.

Русия понесе тежки наказания заради обвиненията, че е имала организирана допинг система и за прикриване на положителни проби. Част от руските спортисти не бяха допуснати до летните игри в Рио. Всички руски параолимпийци получиха забрана да се състезават в Рио 2016 и Пьончан 2018.

Източник: Дневник