Ако не Русия кой?

Мисията на Русия в Сирия доведе до стабилизиране на хуманитарната обстановка в страната

За Русия на първо място са интересите на сирийския народ.
Западните медии продължават да нагнетяват ситуацията около Сирия и т. нар. „бедна сирийска опозиция“.

През последните две седмици все по-популярно става мнението, че правителствената армия на арабската република целенасочено мори с глад мирното население в онези райони, които са контролирани от „несъгласните“ с режима на Асад.

Така изданието Svenska Dagbladet наскоро излезе със заглавието „Ситуацията в Сирия напомня глобална война“. В тази изпълнена с русофобски клишета статия правителствените сили на Сирийската Арабска Република са представени, като варвари, които нямат милост нито към мирното население, нито към „опозицията“. Русия от своя страна пък не предоставяла никаква хуманитарна помощ.

„Правителството все по-често атакува бунтовниците. В петък режимът превзе град Дарайя, който от 2012 година е бил под обсада. Мирните жители са объркани, те не знаят какво да очакват сега. Същевременно джихадистите от „Ислямска държава“ продължават да разграбват страната, като никаква хуманитарна помощ не достига до нуждаещите се обсадените райони жители.“

Тук са събрани всички клишета на едно място. Важно е да се отбележи, че тази медия предпочита да си сътрудничи само с едната от страните на конфликта в Сирия – с „опозицията“. Именно от тях изданието събира информация за случващото се в страната. Но никъде не се споменава до колко разказаното отговаря на реалността. От тук идват и подобни заглавия.

Въпреки това, каквото и да пишат западните медии за ситуацията около хуманитарните коридори в Сирия или ликвидирането на „опозицията“ от страна на правителствените войски, всичко това не прилича на истина. Експерти, водещи политици и самото мирното население на Сирия отбелязват, че хуманитарната обстановка в страната постепенно се подобрява.

Сирийските военни не предоставят трудности при преминаването на хуманитарните конвои, независимо от това дали стажа дума за такива идващи от ООН, Червения кръст или Русия. Съществува обаче контрол, който се осъществява строго, тъй като макар и рядко има случаи, при които под формата на хуманитарни помощи могат да бъдат внасяни боеприпаси и медикаменти предназначени за радикалните групировки.

Русия оказва постоянна хуманитарна помощ, при това не само за онези райони, които са контролирани от правителствените войски, но и онези подконтролни на „умерената опозиция“. Мнозина мирни граждани на Сирия са искрено благодарни на безвъзмездната помощ. Те вярват, че за Русия наистина най-важни са интересите на сирийският народ.

Хранителни стоки, и предмети от първа необходимост биват доставяни, както в обсадените, така и в онези градове, които вече са освободени от ислямистите. Така например хуманитарната помощ достига в пълен обем до отделните райони на Алепо, които са подчинени на „несъгласните“ с режима на Асад. Освен това Министерството на отбраната редовно призовава „умерената“ опозиция да предоставя нови пътища, по които да преминават руските конвои с продукти и медикаменти.

Хуманитарната ситуация постепенно се стабилизира. В Алепо например голяма част от мирното население бе принудено да остане повече от месец лишено от ток и вода. Вчера в един от най-големите сирийски градове Русия отново предостави пресни продукти и електрогенератори с гориво. Освен това в Алепо и околностите с цел осигуряване на водни резерви за нуждаещите се бяха сондирани повече от четиристотин кладенеца. Така руската хуманитарна мисия работи буквално из цялата територия на Сирия.

В крайна сметка на кого трябва да се вярва: на западните медии, които търсят всеки удобен повод да принизят успеха на хуманитарната мисия на Русия в Сирия или пък на самото мирно население, което е благодарно на Русия за оказваната помощ. Изборът е очевиден. Но Западът ще продължава да настоява на своето до онзи момент, в който Сирия ще е напълно освободена от радикалните сили и започне своето възраждане. Във всеки случай Русия ще приложи всички необходими усилия за това.

източник: ИА КРОСС