Акад. Георги Марков: 7 ноември разделя руския народ, както 9 септември разделя българския – в гражданската война няма победители и победени

7 ноември разделя руския народ, както 9 септември разделя българския – в гражданската война няма победители и победени. Това каза историкът акад. Георги Марков в интервю за Агенция „Фокус“ по повод 100- годишнината от Октомврийската революция на 7 ноември по нов стил.

Според акад. Марков не може 9 септември или 7 ноември да се отбелязват като празник, тъй като тези дати не обединяват нацията, те разделят. Според него е прав руският президент Владимир Путин, че датата 7 ноември не е повод за празнуване. „Самата революция е безкръвна или почти безкръвна. Стана обаче една гражданска война, в резултат на която загинаха милиони хора, започна емиграция от „цвета“ на Русия. Болшевиките решиха да унищожат една класа. Тук не става въпрос да забраниш една партия. Те казаха: „Ето това е буржоазията, ние ще я унищожим“. Започват да я унищожават още в кървавата гражданска война. Тук президентът Путин е прав, че това е една „победа“ в гражданската война. Това съм го казвал и за 9 септември. Когато навремето върнахме 6 септември Съединението и 22 септември – Независимостта и тогава заех позицията, че 9 септември е „победа“ в гражданската война“, коментира акад. Марков. По думите му тя е братоубийствена и в нея няма победители и победени. „Имаше „бял“ терор, имаше и „червен“ терор. Трябва да преодолеем тази поговорка: „На чужд гроб не плачи“, защото гробове има и от двете страни. Имам една идея и се надявам по-нататък с група интелектуалци да я осъществим. На 9 септември едните плачат за своите жертви на Братската могила, на 1 февруари другите плачат пред параклиса на НДК. Нашата идея е на 6 септември – Съединението, ден на единение, да се поднесат венци и пред параклиса на жертвите на комунизма, и пред Братската могила. Да стане един испански модел на помирение. Генералисимус Франко ги помири след 3 години страшна война. 650 хил. души загиват в Испания. Помири ги и издигна един паметник Долината на падналите и написа: „И всички те загинаха за Испания“. Погреба там националисти, комунисти, анархисти, социалисти и всякакви други. Трябва да има помирение, оттам да се отиде към национално съгласие“, допълни акад. Марков.