Адмирал от САЩ предлага “открита коалиция” с участието на Русия

Адмирал от САЩ предлага “открита коалиция” с участието на Русия

Публикувано от:

Бившият командващ силите на НАТО в Европа, адмиралът в оставка Джеймс Ставридис, предложи “открита коалиция” против терористичната групировка ИД, в която трябва да бъде поканен и “традиционният противник” – Русия. Тази гледна точка Ставридис излага в публикация в сп. “Форин полиси”.

“Руското правителство заявява, че иска да нанесе поражение на ИД и на него не му липсва мотивация, отчитайки убитите над 200 негови граждани, включително жени и деца, от ИД преди две седмици при катастрофата на гражданския самолет. Русия трябва да бъде поканена да вземе участие заедно с НАТО и други членове на коалицията против ИД”, пише Ставридис.

САЩ оглавяват коалиция от 65 страни, които участват в бомбардирането на ИД в Ирак и Сирия. Почти 95% от авиационните удари на коалицията са изпълнени от САЩ, другите подкрепят Вашингтон само морално.

За победата над “Ислямска държава” е необходима широка коалиция с участието на Русия, заяви междувременно бившият френски президент Никола Саркози след среща с Франсоа Оланд. Саркози отбеляза, че е посъветвал държавния глава “да промени акцентите на външната политика на Франция”.

 

Източник: “Дума”.