Аделина Сотникова и Александър Легков – гордостта на днешна Русия

Министерството на спорта награди най-добрите спортисти за годината

Олимпийската шампионка по фигурно пързаляне Аделина Сотникова и олимпийският шампион по ски бягане Александър Легков станаха победители в конкурса на Министерството на спорта в номинацията „Гордостта на Русия”.

Спортният министър Виталий Мутко награди лауреатите и заяви, че победите в спорта обединяват хората и повишават чувството на гордост за страната: „С тази номинация ние честваме нашите изтъкнати спортисти и треньори, които правят всичко, за да можем ние да се гордеем със своята страна. Защото победите в спорта обединяват хората, повишават патриотичните чувства. След разпадането на Съветския съюз — в много сложен за страната период — именно спортните постижения ни върнаха чувството за гордост за Русия.”

александър легков

Приемайки наградата, Александър Легков се пошегува, че е по-лесно да бягаш със ски, отколкото да участваш в церемонии и си спомни как започна олимпийския цикъл за него:

– Когато излитахме от Ванкувър след Олимпиадата през 2010 г. Виталий Мутко ме покани да намина да поговорим при него в Москва. След тази среща окончателно беше решен въпросът за моята работа с чуждестранен специалист. Ако погледнете кариерата ми, именно през този период дойдоха всички мои победи. Стана така, че моята спортна кариера успя. Много съм благодарен на Виталий Леонтиевич.

Александър Легков каза, че заминава на състезание за Световната купа и обеща нови победи в започващия олимпийски цикъл.

За съжаление, Аделина Сотникова все още не тренира заради контузия в крака.

– Махнаха гипса, но кракът все още ме безпокои и не съм слагала кънки. Сега не съм готова да кажа дали ще мога да участвам в руското първенство. Всичко зависи от процеса на възстановяване.

За най-добър треньор на годината беше обявена наставничката на Аделина Сотникова Елена Буянова.

Председател на журито беше депутатът от Държавната дума Светлана Журова. Освен нея в експертния съвет влязоха президентът на федерацията по ски трикратната олимпийска шампионка по ски бягане Елена Вулбе, четирикратният олимпийски шампион по плуване Александър попов, президентът на Федерацията по тенис Шамил Тарпишчев и други изтъкнати спортни дейци.

Тази година наистина беше богата на победи и на медали в различни видове спорт — каза Светлана Журова. — Може би някъде очаквахме повече — например хокея на Олимпиадата, но хокеистите пък ни зарадваха на Световното първенство. На едни състезания очакванията на феновете не бяха оправдани, затова пък на други — компенсирани. Като цяло не можем да се оплачем от отиващата си година. В много видове спорт имахме ярки успехи и победи. Спортистите се стараеха колкото могат, а най-неочакваният успех беше на Олимпиадата. Скептиците казваха, че няма да спечелим отборното първенство, но това стана, въпреки техните прогнози, че ще заемем третото място. Но победихме, особено в дисциплини, не толкова характерни за нас като бобслея например.”

Виталий Мутко подчерта, че отиваща си година е била много успешна по спортни постижения, по организация на големи спортни мероприятия, по строителство на спортни съоръжения и по развитието на физическата култура.

– Следващата година ще бъде етапна — каза той. — Завършваме федералната целева програма, благодарение на която направихме пробив в развитието на спортната инфраструктура. Новата програма ще започне през 2016 г. В нея ние ще съвместим приоритетите за създаване на условия за масов спорт, строителството на не много скъпи типови обекти в малките градове и населени пунктове.

Едно от тези съоръжения е ледената пързалка в Краснокамск, построена с подкрепата на Федералната целева програма „Развитие на физическата култура и спорта в периода 2006 – 2015 г.” Тя получи наградата в номинацията „Спортен обект”.

В номинацията „Преодоляване” наградите получиха шесткратният параолимпийски шампион по ски бягане и биатлон Роман Петушков и трикратната параолимпийска шампионка по същите дисциплини Михалина Лисова.

Най-добър треньор в тази категория стана старши треньорът по алпийски ски на спортисти с поражение на опорно-двигателния апарат и с нарушено зрение Александър Назаров.