Протестен автопоход в защита на руските туристи

По улиците на Бургас близо 200 автомобила се включиха вчера в автопоход срещу изгонването на руските туристи от България. В протеста участваха представители на ресторантьорите, хотелиерите и на Българската инвестиционно-строителна асоциация.

Всички се обявиха срещу присъединяването на България към санкциите срещу Русия и последвалите забранителни заповеди на служители на Руската държавна администрация и най-вече силовите министерства да летуват у нас. Шествието стигна до квартал „Ветрен“ и се върна до Пантеона в Морската градина. „Изострените отношения между България и Русия се дължат най-вече на липса на опит у нашите политици“, заяви председателят на борда на асоциацията Георги Димитров.

„Руските туристи са едни от най-добрите, които летуват у нас“, коментира Цанка Илиева, работеща в този бизнес от години. В момента тя се е преквалифицирала, защото работното й място е затворено.
Протестиращите настояха за незабавно икономическо стимулиране на туристическия сектор и сериозни визови промени с максимални облекчения за руските туристи, които да важат още за украински, беларуски и казахстански граждани. „Също така искаме да се предприемат спешни мерки за подобряване на инфраструктурата по българското Черноморие. Призоваваме политиците да защитят икономическите интереси на България и на българския народ, като работят категорично в посока страната ни да остане и занапред „зона на мира“, пише в становище на протестиращите.
През последните години страната е посещавана средно от 600 000 – 700 000 руснаци, като техният брой се увеличаваше с всяка изминала година с един сериозен процент. Голяма част от тях идват не само на почивка, но също така са собственици на ваканционни имоти по българското Черноморие. Големи руски колонии вече има в Бяла, Поморие и на други места.
Малко по-късно от Министерството на туризма заявиха, че са предприети всички мерки за преодоляване на очаквания спад от руски и украински туристи и за компенсирането му от други пазари.