Абас поздрави Путин за успехите на Русия на международната сцена

НОВО-ОГАРЕВО. Президентът на Палестина Махмуд Абас честити на руския президент за успехите на Русия на международната сцена, като изрази надежда, че РФ ще играе централна роля в Близкия изток, предаде РИА Новости. На 23 януари Владимир Путин и премиерът Дмитрий Медведев проведоха преговори с главата на Палестинската автономия Махмуд Абас, който е на работно посещение в Москва.

„Щастливи сме да виждаме политическите успехи на Русия през тези дни, радваме се на голямата политическа тежест на Русия в международните отношения. Преди всичко в контекста на положението по „Женева-1” и „Женева-2”, унищожаването на химическото оръжие на Сирия и споразуменията по ядрената програма на Иран. Искаме Русия да играе централна роля в Близкия Изток“, заяви Абас.

„Радваме се, че Русия се изявява в качеството си на активен и влиятелен играч на международната арена,“ добави още палестинският лидер. Също така, той заяви, че Русия е велика държава, участник на „четворката“ посредници по близкоизточното уреждане и приятелска за Палестина страна, която има национални интереси в региона. Той смята, че ролята на Русия „е авторитетна в отношенията с много арабски страни, които сега са в криза. „Отношенията между Русия и Палестина се базират на стабилна историческа основа. Ние непрекъснато поддържаме отношения на международно ниво, както във връзка с урегулирането на палестинските проблеми, така и на проблемите в региона като цяло. Активно взаимодействаме на световната политическа арена“, заяви на свой ред, руския президент Владимир Путин. „Трябва да набележим пътя на бъдещото развитие на икономичните отношение между двете държави“, добави палестинския лидер.

Напомняме, това е 10-то посещение на Махмуд Абас в Москва от избирането му през 2005 година. Палестина разглежда Русия като основен посредник в уреждането на преговорния процес с Израел..