Стена на българските спасители на евреи

Стена на българските спасители на евреи

Публикувано от:

На 10 юни Кристина Иванова – Главен секретар на НД Русофили и Владимир Чучуев- Зам. председател на НД Русофили взеха участие в церемонията по откриването на стена на 20-те българи, обявени от израелския институт  “Яд Вашем” за праведници на света като спасители на евреи по време на Втората световна война.  Стената е поставена в двора на столичното 134-о СУ “Димчо Дебелянов”.

“Стена на българските праведници” е израз на почит и признателност към героичното дело на тези българи. Единствено с делата си човек може да направи света по-добър, обясни Роман Стоянов, който е основен двигател на проекта. Той е внук на един от българските праведници и председател на Българо-еврейския културен институт.

Вицепрезидентът Илияна Йотова и председателят на Българо-еврейския културен институт Роман Стоянов

Вицепрезидентът Илияна Йотова  и Роман Стоянов

Предствителите на НД Русофили поднесоха цветя и връчиха ПОЗДРАВИТЕЛЕН АДРЕС на г-н Роман Стоянов, в който се казва: “Запазвайки културно-историческата памет и увековечавайки светлото дело на хората, които рискувайки живота си, са спасявали живота на другите, Вие доказвате достойната роля и значимия принос на “Българо-еврейския културен институт”.

https://m.24chasa.bg/novini/article/9875071