Сребърният пръстен на Русия. Република Коми

Република Коми е създадена през 1921г. Преди това се е наричала Зирянски край. Зиряните – или коми, са  потомци на угро-финските народи, с езически обичаи. Според изследователите, етносът е с над 40 вековна история, документирана в руническото писмо „паси“.

По-голямата част от републиката е заета от тайгата и планини, които са под закрилата на ЮНЕСКО. На територията на Коми има 240 природни резервата и национални паркове.

Република Коми се асоциира със суров климат и недостъпност на повечето забележителности. Освен с разнообразната флора и фауна, огромни суровини (нефт, газ, дървен материал и др.), регионът се слави със своята отличителна и уникална култура, която съхранява традициите на предците. Особен интерес представляват необичайните местни ритуали и традиционни занаяти, сред които най-популярни са дърворезбата, обработката на кожи, пъстрото тъкане и плетенето с пет игли. Коми са първите, които са измислили ските и са научили славяните да готвят пелмени.

Природните забележителности на Република Коми

Стълбовете на изветрянето

Столбы выветривания

Стълбовете на изветрянето са уникален геоложки паметник на Коми. Те се намират на платото Манпупунер (в превод „Малката планина на идолите“), което е едно от седемте чудеса на републиката. Древните каменни скулптури представляват образувания, появили се в резултат на изветрянето на скалите. Височината им варира от 30 до 42 метра. Причудливите форми на Стълбовете се променят в зависимост от ъгъла на гледане.

В старите времена загадъчните каменни статуи са били обект на култ при мансите затова само жреците са могли да се изкачват на планината Манпупунер. Въпреки, че произходът на стълбовете е научно обоснован, народите манси имат своя легенда. Техните хора са общували с духовете, които обитавали планината Ялпинг-Ньер. Те дарявали мъжете с могъщество и сила, така че лесно можели да повалят мечка с голи ръце. Владетелят на манси имал дъщеря Айм и син Пигричум. Великанът Торев се влюбил в момичето и решил да я отвлече докато войниците били на лов. Кристалният замък и кула на Аим били разрушени. Момичето се спасило с бягство, заедно с останалите войници. Пристигналият навреме Пигричум с щита си отразил светлината върху великаните, които моментално се превърнали в камък…

Биосферен резерват Печоро-Иличски

Печоро-Илычский биосферный заповедник

Резерватът Печоро-Иличски е прекрасно кътче от недокосната природа, поразяващо със своята красота и хармония.

Резерватът е основан през далечната 1930 година. Една от основните му цели е била защита на животните с ценна козина. Най-популярната забележителност на резервата е първата в света лосова ферма.

Една от най-важните задачи на лосовата ферма, основана през 1949 г., е била изследване на опитомяването на лоса. Експерименталното стадо било съставено от новородени лосове, които били транспортирани до резервата на стотици километри със самолети, лодки и други транспортни средства. Била доказана възможността за опитомяване и на това диво животно.

Водопадът Буредан

Водопад Буредан

Водопадът Буредан завършва десеткилометрова поредица от каскадни прагове по планинската река Кара. Водопадът се намира в стръмен скалист каньон. Височината му е над 10 метра.

График туров 2019 для сборных групп. Полярный Урал. | Polar Travel     Недалеч от водопада, на скалите, може да се видят вдлъбнатини, подобни на лунните кратери.

Планината Йеркуси (Шаман-планина)

http://snovadoma.ru/media/photos/43e53d82e98e182fcd659ab0bc3780b0.jpg

През лятото в подножието на планината Йеркуси местните еленовъди традиционно изграждат лагери. Те могат да разкажат много дивни легенди за Шаман-планина.

Приполярный Урал

Според местните поверия, на върха на планината живее могъщият дух на северните ветрове Войпел – покровител и защитник на народа на Коми.

Шаман-гора или Еркусей

Затова в предишни времена тук са се извършвали ритуални изкачвания и жертвоприношения. За най-ценна жертва е бил смятан белият елен.

Национален парк „Югид Ва“

Национальный парк «Югыд Ва»

Природният комплекс е под закрилата на ЮНЕСКО. Това е най-големият национален парк в Русия. В превод на руски името на парка звучи като „светла вода“. Организиран е на територията на приполярния Урал.

Вадчарты

Две белки на суку - обои для рабочего стола, картинки, фото

Новый законопроект испачкает притоки Печоры

Национальный парк «Югыд ва»Национальный парк «Югыд ва» в канун Заповедного года - Югыд ва Россия. Национальный парк ЮГЫД ВА - Парки2015.07.07 Кто такая росомаха?

Националният парк „Югид Ва“ удивлява с разнообразието на флората и фауната. В него живеят 44 вида бозайници, 190 вида птици, 23 вида риби, 600 вида растения, десетки видове мъхове и лишеи.

Планината Манарага

Гора Манарага

Планината Манагара (в превод от ненецки „меча лапа“) е популярна забележителност на националния парк „Югид Ва“. Планината привлича вниманието със своя необичаен гребен: тя е нарязана на 7 зъба и наподобява лапа на мечка. Зашеметяващите гледки от върха на планината поразяват дори опитни алпинисти.

У горы Манарага. Приполярный Урал. - Воропаев Виктор Иванович - - Arts.In.UA

Гора Манарага на Урале, фотографии, как добраться > Достопримечательности Урала. Маршруты, описание, фотографии >

Източник:

https://dostoprimechatelnosti-m.ru/glavnye-dostoprimechatelnosti-respubliki-komi-s-foto-i-opisaniem/

https://nashural.ru/mesta/respublika-komi/

https://kudarf.ru/szfo/komi

http://perevalnext.ru/erkusey-ili-shaman-gora/