“Синий платочек” за 9 май – обръщение на председателя на НД “Русофили”

“Синий платочек” за 9 май – обръщение на председателя на НД “Русофили”

Публикувано от:

Скъпи съмишленици и приятели

от Национално Движение „Русофили“!

След броени дни ще отбележим 75-та годишнина от края на Втората световна война. Преди 75 години се сложи край на най-ужасната война в историята и се роди надеждата за дълговечен мир, за свят без кръвопролития и насилия.

Войната беше предизвикателство пред разума, а мирът и до днес оцелява в изпитания. Усвоихме ли уроците на историята? Научиха ли се хората, политиците, държавите да извличат поуки от своето минало?

Няколко десетилетия по-късно въпросите ни стрелят в упор. Изправени сме пред предизвикателствата на нови трудности, и вирусната пандемия е само една от тях. Всички те ни карат да се замислим: как живеем, за какво се борим, как охраняваме сигурността на планетата, бъдещето на поколенията и красотата на живота.

Онази световна трагедия и нейната зловеща цена сякаш ни дават отговора: не войни, конфронтация, санкции и лицемерна загриженост, а действена взаимопомощ, човешко и междудържавно сътрудничество, съпричастност и солидарни усилия в името на живота.

Важно е да помним това. Важно е да го предадем на децата си. Да опазим изстраданата истина от опитите тя да бъде изопачена и подменена от необузданата алчност на днешните мераклии за господство и власт.

Ето защо независимо от необичайните обстоятелства и тази година 9-ти май ще бъде отбелязан като ден на славата и паметта.

Не можем да се съберем масово. Но можем масово да покажем, че помним жертвите, тачим паметта на героите и следваме мечтите им за един не само мирен, но и по-човечен, по-справедливо устроен и хармоничен свят.

Нека го направим по някой от креативните начини, по които карантината ни подтиква да изразяваме чувствата си. С книга, с филм или с песен. А защо не и като сложим на прозореца или на балкона една „Георгиевска лентичка“, знаме на победата или един червен или …. „синий платочек“ – онзи възпят в песен войнишки символ на обичта, близостта, надеждата, очакването и копнежа, с които преди 75 години героите вървяха към безсмъртието и Победата. Предлагам да назовем тази инициатива “Синий платочек“.

С Днем Победы, приятели!

Н. Малинов

Председател на Националния съвет

на Национално Движение Русофили