Руският клуб „Встреча” – Перник отбеляза 170- годишнината на българския поет Иван Вазов

Руският клуб „Встреча”, който влиза в състава на Федерацията „Съюз на съотечествениците” в България, заедно с клуб „Приятели на Русия” и Историческия музей в града посветиха вечер на видния и любим писател, патриарха на българската литература, големия русофил Иван Вазов.

На срещата присъстваха членът на Изпълнителното бюро на НДРусофили Васил Стоянов, зам. кметът по културата и образованието Стефан Кръстев и новият председател на Движение Русофили в града Зоя Евтимова.

Литературното четене беше открито от известния в града ни литератор Цвети Бакарска, която ни напомни за живота и творческия път на писателя, чието творчество е известно и близко на всеки съотечественик. Не случайно в нашия клуб виси цитатът на великия поет „КАТ РУСИЯ НЯМА ВТОРА”.

Ние с интерес научихме, че от 1886 до 1889 година Иван Вазов е живял в Одеса, където е започнал да пише своя шедьовър „Под игото”. Той е бил високо образован за времето си човек: знаел е френски и немски. Когато са строили железопътната линия София – Кюстендил, Вазов е живял в нашия град около две години и е работил като преводач. Той много е обичал нашия край, знаел е историята му, посветил е няколко стихотворения на видния войвода Кракра Пернишки, интересувал се е от бита, диалекта и етноса на нашия богат край. Около нашия Исторически музей лежи голям камък, върху който са издълбани стихове, посветени на Кракра Пернишки. Там се състоя и нашата среща.

Литературното четене беше продължено от членове на руския клуб: Галина Ваклева, Татяна Такева, Людмила Стойкова, Алма Давидова, Анна Митева, Л. Сосновская достойно и гордо четоха стихове, посветени на Русия, на нашия пернишки край, за което бяха бурно аплодирани! Темата за Русия минава като червена линия през творчеството на Вазов. Блестящо се справиха и нашите български приятели: Зоя Евтимова, Наташа Бонева, Катя Булянска.

Въпреки пандемията и политическите сътресения, които се случват в България, руският клуб „Встреча” още веднъж доказа, че е един от водещите и работещи клубове в нашата Федерация!

Мероприятието беше проведено при строги санитарно-епидемиологични мерки!

Любов Сосновская

Председател на руския клуб „Встреча”

Източник: https://vseruss.com/spisok/Sootechestvenniki-20/letie-bolgarskogo-poeta-Ivana-Vazova-otprazdnoval-russkij-klub-Vstrecha-g-Pernik-Bolgariya-14251