Неофит прие посланик Елеонора Митрофанова и получи покана да посети Москва

Неофит прие посланик Елеонора Митрофанова и получи покана да посети Москва

Публикувано от:

На срещата са поставени редица въпроси, свързани с отбелязването на големи годишнини, като 120-годишнината от освещаването на храм-паметника “Рождество Христово” на Шипка, която ще бъде отбелязана през 2022 г.

Негово светейшество българският патриарх Неофит прие днес на официална среща посланика на Русия у нас Елеонора Митрофанова, съобщиха от Българската патриаршия.

Приемът се е състоял в сградата на Софийската света митрополия, а в него са участвали също Мелнишкият епископ Герасим – главен секретар на Светия синод, и Белоградчишкият епископ Поликарп – викарий на патриарха.

В началото на срещата посланик Митрофанова е предала братския поздрав на руския патриарх Кирил към Светейшия български патриарх, който му пожелава здраве и духовни сили в архипастирското служение, както и радостно посрещане на празника Рождество Христово и на новата година.

 

Посланик Митрофанова е обърнала внимание и на традиционно добрите отношения между Българската православна църква и Руската православна църква, както и на историческите връзки, които свързват не само двете поместни църкви, но и двете държави.

 

На срещата са били поставени редица въпроси, свързани с отбелязването на големи годишнини, като 120-годишнината от освещаването на храм-паметника “Рождество Христово” на Шипка, която ще бъде отбелязана през 2022 г.

Възможностите за развитието на поклонническия туризъм също са били обсъдени на срещата. Посланикът на Русия у нас е споделила на Светейшия патриарх, че от самото си встъпване на служба в страната ни е посетила редица храмове и манастири, сред които и ставропигиалните Троянски, Рилски и Бачковски, и е изразила своето възхищение от красотата не само на древните обители, но и на страната ни.

Посланик Митрофанова е отправила и официална покана към патриарх Неофит и митрополитите от Светия синод на БПЦ-БП да вземат участие в освещаването на храма “Св. Киприан Киевски и Московски” в Москва, предвидено също за идната година. На 25 юли 2013 г. Негово светейшество патриарх Неофит положи основния камък на храма в руската столица, припомнят от БПЦ.

“Двете страни изразиха и своята воля и надежда за продължаване на сътрудничеството по възстановителните и реставрационни дейности, които предстои да бъдат извършени в патриаршеската катедрала “Св. Александър Невски”, се посочва в съобщението.

В него се отбелязва, че срещата е завършила с пожелание за радостно и благодатно посрещане на празника Рождество Христово, както и с надежда за по-здрава и щастлива нова година.

Източник:

epicenter.bg/article/Patriarh-Neofit-prie-poslanika-na-Rusiya-u-nas-Eleonora-Mitrofanova-v-Sofiyskata-mitropoliya/267931/2/0