Интересът към руския език рязко нарасна: СПбГУ ще проведе онлайн маратон за учители в повече от 100 страни

През целия април водещи експерти на Санкт-Петербургския Държавен Университет (СПбГУ) в областта на руския като чужд език и сертифицирането ще говорят за новите подходи в обучението, ще дават препоръки на кандидатите за подготовката за сертификационния изпит, ще споделят своя опит и най-добри практики в преподаването на руски език в областта на бизнес комуникацията, ще представят системата на СПбГУ за сертифициране за ученици, както и ще запознаят слушателите с текущи международни проекти на Университета.

Както каза директорът на Центъра за сертифициране на СПбГУ Дмитрий Птюшкин, рязкото увеличаване на интереса към вебинарите по РКИ (руски като чужд език) се дължи на два фактора – глобалната самоизолация поради пандемията от коронавирус, както и на хуманитарната кампания, стартирана от Русия в помощ на чужди държави, засегнати от COVID-19.

„И преди провеждахме уебинари по РКИ, но сега броят на заявките чупи всички рекорди. През изминалата седмица получихме повече от 500 заявки от повече от 80 страни. А през изминалия месец повече от 1000 заявки от повече от 100 страни. Забелязваме увеличаване на интереса в страните, на които Русия предоставя подкрепа по време на пандемията. При сегашните условия ние просто трябва да направим всичко възможно, за да могат хората да се развиват и да придобиват нови знания, независимо от обстоятелствата.“

Той добави, че в рамките на маратона ще се състоят мероприятия както на руски, така и на английски език.

„Преподаването на руски като чужд език се провежда в СПбГУ от средата на ХХ век. С увереност можем да кажем, че методиката на преподаване на руски като чужд език у нас до голяма степен е формирана именно тук – в СПбГУ. Обединявайки най-силната научна база и съвременните технологии в образователния процес, СПбГУ затвърди позицията си на лидер в тази област.“

Всеки може да участва в уебинарите. Ако искате да станете слушател на маратона, трябва да се свържете с организаторите по електронната поща [email protected].

Днес университетът провежда сертифициране по руски като чужд език (ТРКИ) заедно с 80 партньори в 35 страни по света. Освен това, СПбГУ обръща голямо внимание на провеждането на мероприятия, насочени към подкрепа на руския език и култура: СПбГУ проведе най-голямата олимпиада по руски като чужд език, а също така активно работи по разработването на проекта «Онлайн-школа».

Работата на СПбГУ по подкрепа и популяризиране на руския език зад граница, е част от набора от мерки, насочени към популяризирането на руското образование на международния пазар, включително като част от федералния проект „Експорт на образованието“ на националния проект „Образование“.

Трябва да се отбележи, че за втора поредна година СПбГУ е най-популярният университет в Русия сред чуждестранните граждани.

Расписание вебинаров для преподавателей РКИ и кандидатов на ТРКИ (.pdf)

Източник: https://spbu.ru/news-events/novosti/interes-k-russkomu-yazyku-rezko-vozros-spbgu-provedet-onlayn-marafon-dlya