За Посланик на Русия в България е назначена Елеонора Митрофанова

С указ на Президента Владимир Путин в петък за извънреден и пълномощен посланик на Руската Федерация в България е назначена Елеонора Митрофанова. Тя ще замени Анатолий Макаров като шеф на дипломатическата мисия в София.

През 1975 г. Елеонора Митрофанова завършва Московския държавен институт за международни отношения към Министерството на външните работи на СССР (МГИМО) – специалност «экономист-международник».

Работила е във «Внешторг», «Союзплодоимпорт», Института на морския флот.

През 1993-1995 г. е депутат в Държавната дума, след това е одитор в Сметната палата. През 2001-2003 г. Е. Митрофанова работи като заместник генерален директор на ЮНЕСКО в Париж. 2003-2004 г. – първи заместник-министър на външните работи на Русия. През 2004-2009 г. тя ръководи Руския център за международно и културно сътрудничество към Министерството на външните работи на Русия (Росзарубежцентр). През 2009–2016 г. оглавява Постоянното представителство на Русия при ЮНЕСКО. През 2016–2017 г. е Посланик за специални поръчения към Министерството на външните работи на Русия.

През декември 2017 г. Е. Митрофанова е назначена за ръководител на Федералната агенция по въпросите на Общността на независимите държави, на живеещите в чужбина съотечественици  и на Международното хуманитарно сътрудничество (Россотрудничество). Напуска този пост през юни 2020 г.

Кандидат на икономическите науки. Автор на редица научни трудове в областта на международните транспортни връзки. Доктор по икономика и мениджмънт. Действителен член (академик) на Международната академия за мениджмънт (Москва). Член на управителния съвет на Международната асоциация по морско право.

Владее английски, испански и френски езици.

Източник:
https://rs.gov.ru/ru/news/82873