Елеонора Митрофанова за опитите да бъдат скарани Русия и България

Посланикът на Русия в България Елеонора Митрофанова в интервю за софийския вестник „24 часа“ коментира антируската реторика, която „упорито се разпалва“ в България.

„Ние отлично разбираме кой е поръчителят и кой е изпълнителят на обявения преди година и половина“ лов на вещици „- е подчертала Ръководителят на дипломатическата мисия. – Ще кажа само няколко думи на тези, които сериозно разчитат да скарат нашите народи: ще има да чакате! /не дождетесь!“

Изявлението на Митрофанова е прозвучало на фона на обявяването от сегашните власти на вече осем руски дипломати persona non grata. Тази линия на България, отбелязала Митрофанова, нанася сериозни щети на имиджа на балканската република и формира негативен фон за възприемането на държавата от гражданите на Руската федерация.

Коментирайки темата за „Балкански поток“ (продължението на газопровода „Турски поток“ през територията на България), Митрофанова нарича голяма заслуга на София за успешното изпълнение на проекта. „България има значителен принос за енергийната сигурност на цяла Европа, осигурявайки диверсификация на маршрутите и източниците на енергийни доставки за ЕС“, – е подчертала Посланикът на Русия. В същото време тя посочва абсурдността на опитите на САЩ да предотвратят изграждането на газопровода, заплашвайки партньора си от НАТО със санкции.

Ръководителят на дипломатическата мисия припомня и неразривната историческа връзка между Русия и България. Тя отделно отбелязва приноса на руските войници и българските опълченци за освобождението на страната от османско иго през 1878 година. „Периодичните опити на някои политици и псевдоучени да заличат ролята на Руската империя от българската история ние оценяваме като плод на невежество, безпаметство и елементарно неуважение към хилядите освободители, паднали на българската земя“, – обобщава Митрофанова.

Източник:

https://vseruss.ru/novosti/evropa-3/Posol-RF-o-popytkah-possorit’-Rossiyu-i-Bolgariyu-Ne-dozhdetes’-67551

Първата част от интервюто : Елеонора Митрофанова: Стига сте правили шоу. Русия не води каквато и да било незаконна дейност срещу България

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9636326

Втората част от интервюто: Елеонора Митрофанова: „Балкански поток“ превърна България в крупен газов център

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9636326