Дворци, завърнали се от войната. Освобождението на Петерхоф от немска окупация

Петерхоф е станал една от главните жертви на фашизма: „столицата на фонтаните“ се превърнала в пепел, а най-известната забележителност – „Самсон разкъсващ устата на лъв“ досега не е намерена.

Според Държавния музей-резерват Петерхоф (ДМР) ,тук по време на войната са загубени повече рядкости, отколкото в другите предградия на Ленинград и досега са открити само около 250 от над 16 хиляди изгубени предмети.

Петерхоф лекува военните си рани в продължение на няколко десетилетия,

„В пепелищата на Петерхоф“

Един от първите, видял Петерхоф след окупацията, е военният кореспондент на ЛенТАСС Павел Лукницки, който на 19 януари 1944 г. влязал в прочутото предградие на Северната столица заедно с части на Ленинградския фронт.

Неговите новини, публикувани във вестниците, разкрили на ленинградчани ужасяващата истина: техният любим Петерхоф бил почти напълно унищожен.

„Със стремителния натиск на нашите войски е освободен от нацистките нашественици Петерхоф – доскоро, най-красивото кътче в света, гордостта на руската архитектура, любимото място за почивка на жителите на Ленинград. Ние вървим по Петерхоф заедно с войниците от ротата на офицер Волтовски. Германските диваци, напускайки града, подпалили оцелелите сгради. Ето Големият дворец – разгромен и разрушен. Сега той е в пламъци. Гори всичко, което не е разрушено. Гори и Монплезир. Навсякъде пепел и руини. Фашистките варвари са осквернили всичко, разрушили и запалили. Немците са разграбили и плячкосали старинния Събор. Храмът е бил превърнат в тоалетна. Групата бойци стои на алеята на фонтаните. Ненадминато по красота място , където са се устремявали хиляди и хиляди туристи от цялата страна, е опустошено. Величественият Самсон е нарязан и е отнесен. Цялата система от фонтани е разрушена. Фашистките мерзавци са изсекли дърветата на парка … Петерхоф е превърнат в пепел. Стискайки автоматите и пушките, войниците минават покрай разрушените дворци. ЛенТАСС“.

Немецкий солдат в Верхнем саду Петергофа, перед южным фасадом Большого дворца, сентябрь 1943 года Архивный фонд ГМЗ "Петергоф"

Немски свойник в Горния парк на Петерхоф, пред южната фасада на  Големия дворец, септември 1943 г.

Сътрудниците на музея в Петерхоф го видели няколко дни по-късно. В спомените си сътрудничката Тихомирова описва видяното на 31 януари 1944 г.: „… неописуемият хаос на някакви отломки, полузасипани със сняг, огромен противотанков ров, пресичащ целия парк, а зад него изгорелите руини на Големия дворец, без златните куполи. Долният парк отгоре изглеждаше като снежна пустиня с мъртви черни дървета, оплетени с проводници, а в затрупаната каскада пустееше пиедесталът на Самсон”.

Вид на разрушенный Большой дворец со стороны Нижнего парка, 1948 год Архивный фонд ГМЗ "Петергоф"

Разрушеният Голям дворец

Почти веднага след началото на блокадата, от 23 септември 1941 г., Петерхоф се оказал в зоната на бойните действия.

Значителни са били загубите сред експонатите. В инвентарните списъци от 1937-1939 г. в Петергоф е имало около 31 хиляди музейни предмета и 637 скулптури.

Оцелелите скулптурни шедьоври след войната са реставрирани и поставени на първоначалните им места. През януари 1948 г. групата „Нептун“, занесена от хитлеристите в Германия, е върната обратно в Горната градина…

Советские солдаты с найденными картинами, похищенными немцами из Петергофского дворца, 1945 год Sovfoto/UIG via Getty Images

Съветски войници с намерени картини, откраднати от германците от двореца Петерхоф, 1945г.

„Самсон“: отплувал или нарязан?

Най-голямата военна загуба на Петерхоф, призната за главен символ е фонтанната група „Самсон, разкъсващ устата на лъв“, създадена през 1735 г., в памет на победата на руските войски над шведите край Полтава през 1709 г.

Преди настъплението на нацистите, когато музейните работници, предимно жени, се занимавали с евакуацията на експонати, много скулптурни шедьоври са били скрити в земята, обаче най-големите и тежки статуи: „Самсон“, „Тритони“, „Нева“, „Волхов“ от Голямата каскада… са останали на местата си и са изгубени.

Фонтаны Петергофа могут перестать функционировать из-за строящейся ...

„Самсон“, който днес може да се види на Голямата каскада, е пресъздаден през 1947 г. от архивни снимки и документи от скулпторите В.Л. Симоновым и Н.В. Михайловым. Работата по реконсрукцията на групата е завършена през 1956г.

Реставрация на дворците – заповед на Сталин

„Дворецът Петерхоф е разрушен по такъв начин, че никакви човешки сили не могат да го възкресят“, пише Вера Инбер, седмица след освобождението му.

Но тя е сгрешила. Възстановяването на Петерхоф започнало веднага след освобождението. Трудът на реставраторите, отново създали перлата на архитектурата, може да се нарече подвиг.

Воскресник по расчистке Верхнего парка в Петергофе, 13 августа 1944 года Архивный фонд ГМЗ "Петергоф"

Неделник за разчистване на Горния парк в Петерхоф, 13 август 1944 г.

„Световната практика за реставрация на музеи отрича възсъздаването. Венецианската харта гласи, че ако паметникът се загуби, той не може да бъде възсъздаден … Но за Съветския съюз, за Русия проблемът със възстановяването на дворци се превърнала в политическа програма, това е била идеологията на държавата, какво да прави с паметниците.“

Вскрытие захоронения скульптуры у "Золотой горы" в Нижнем парке Петродворца Архивный фонд ГМЗ "Петергоф"

Изваждане на погребаната скулптура при „Золотая гора“ в Долния парк на Петродвореца

… По заповед на Сталин, която се съхранява в Москва, в архивите на Руската федерация … е било взето решение, което се оказало единствено мъдро – дворците са възстановени и днес Големият дворец  е един от най-посещаваните музеи в света…

Юлия Андреева, Александра Подервянская

Метеор на открытие фонтанов в Петергофе 2020

Източник:

https://tass.ru/v-strane/6007259