Въпреки българските политици и медии българите си остават русофили

Председателят на Национално Движение „Русофили” Николай Малинов отбеляза, че към този момент в България са влезли около 250-260 хиляди украински бежанци, от които над 100 хиляди са останали да живеят в България. Тези бежанци живеят компактно, предимно край морето и в някои от големите градове на страната. Може да се каже, че това са хора, които са дошли с войната в сърцата си и постоянно търсят някакъв конфликт или поне така изглежда. Това личи от отношението им към паметниците, на постоянното демонстриране на знамето им, включително на обществени сгради, църкви, с желанието им да доминират напълно, да демонстрират своята страдалческа същност. „Те се държат като някакви войнствени праведници, а ние всички трябва да сме виновни и да се чувстваме като разкайващи се грешници, каквито ние, християните, сме”. Но това тяхно поведение определено дразни българското общество.

В същото време повече от 300 000 руснаци притежават недвижими имоти в България, повечето от които са по българското Черноморие. Очаква се тези имоти да останат празни през следващите месеци поради затвореното въздушно пространство за руските самолети. За да дойдат руските граждани в България, те трябва да минат през Истанбул, Белград или Дубай, което значително оскъпява пътуването. Някои вече искат да продадат имотите си в България.

Изключение са пенсионерите, които са тук целогодишно. Някои от тях обаче са силно притеснени за получаването на пенсиите си от Русия.

Разговаряхме с някои руснаци, постоянно живеещи в България.

В София ни споделиха, че отношението към руснаците сред здравомислещите хора не се е променило. „Интелигентните българи, с неутрално отношение към Руската федерация преди военните действия, не смесват политиката и гражданите на страната ни“. Според нея тези, които реагират негативно на всичко „Руско”, използват момента, за да проявят цялата си агресия, която би могла да бъде насочена и към граждани на други държави, ако бяха на мястото на Русия.

От 4 май представители на български русофилски организации денонощно защитават Паметника на Съветската армия в София от вандали. Затова в нощта на 8 срещу 9 май русофобите трябваше да използват дрон, за да го боядисат, тъй като в противен случай не биха могли да се приближат до Паметника. Въпреки активирането на платените русофоби, българи и руснаци заедно отбелязаха 9 май подобаващо в над 150 града на страната с поднасяне на цветя и венци, а шествието на Безсмъртния полк се проведе в над 20 града.

В Бургас руските граждани са доволни, че не им се е налагало да си имат работа с украинци. Отношенията им с българите са все така нормални и приятелски. Но има едно голямо НО – отношението към паметниците и братските могили. Напоследък в Бургас Паметникът на съветските воини със символичното име „Альоша” беше заливан с боя няколко пъти и бяха осквернени два масови гроба, в които са погребани съветски войници, сред които много украинци. Именно този въпрос много вълнува руснаците на Бургас. Те си пожелаха да няма такъв вандализъм, да няма опити за дискредитиране и унижаване на мъртвите и погребаните хора: „Те са мъртви, така че трябва да се отнасяме с уважение към тях, както към своите, така и към чуждите“.

От разговорите ни с руснаци в Стара Загора стана ясно, че като цяло отношението на българите към тях не се е променило. Тези, които живеят тук от дълго време и говорят добре български, не изпитват особен негативизъм. Разбира се, има отделни случаи, когато руснаците трябва да слушат негативни коментари от хора, обвиняващи Русия в агресия в Украйна.

Разбрахме, че в момента в Стара Загора са заселени около 500 украински семейства. Майките с деца, които се разхождат в градските паркове, говорят само на руски.

А в Плевен дори няма демонстрации и протести, тъй като украинците са настанени извън града. Там никой не боядисва паметниците и не окачва украински знамена.

Въпреки традиционно доброто отношение на българите към руснаците, у нас тече невиждана русофобска кампания, която се подкрепя както от мощни западни сили, така и от различни политически и други среди у нас. В русофобската кампания активно участват също така ключови медии, както и частни лица – политици, журналисти, коментатори и анализатори.

Председателят на Съюза на българските журналисти Снежана Тодорова каза, че отношението на българите от нейното обкръжение към руснаците е станало „още по-обичливо, хората станаха още по-сърдечни“. Няма омраза към руснаците, има дори повишена симпатия към тях. Но по нейни наблюдения целият този военен конфликт несъмнено създава проблеми, защото при провеждане на големи събития, на българските и чуждестранни ръководители, представители на посолства, им е малко неудобно да участват в тях.

Политологът доц. Валентин Вацев също изрази мнение, че засега в България няма промени в отношението към руснаците. Според него сега се променя отношението на българите към украинците заради тяхното поведение. В бъдеще може би отношението към руснаците ще се промени, може би ще има известно охлаждане към руснаците. На този етап присъствието на украинците в България и спецоперацията в Украйна все още не са се отразили на отношението на българите към руснаците. Но започва да се проявява известно тихо недоволство на българите към украинците в страната. Доц. Вацев отбеляза, че общественото съзнание е инертно нещо, то не се развива много бързо. „Българското русофилство не е цвете на ревера, което да се откъсне. То е по-скоро усещане, дълбинно усещане за историческа родова близост, което не се влияе съществено от текущи неща”. Колкото и да се престарават русофобите в печата, българинът си остава русофил. Може би при младите това ще намалее, но не много чувствително.

Доц. Валентин Вацев смята, че ако украинците се организират и започнат антируски действия в България с помощта на българското правителство, то тогава може да има промяна в отношението на българите към руснаците. „Но тъй като нашите украински гости ще продължат да извършват антируски действия в България, ще палят знамена, ще се бият, ще правят скандали, българското отношение към тях ще започне да се променя от положително към отрицателно”. Много от пристигналите мъже са в донаборна възраст. Това са хора, на които е забранено да напускат Украйна. Валентин Вацев очаква, че именно те ще се организират и ще започнат активно да участват в антируска дейност.

Доцент Вацев завърши с това, с което започна, че много трудно ще се постигнат някакви промени в отношението на българите към руснаците. Руснаците са на друго място в обществената психика, те са на по-дълбоко място. „Просто, който гори знамена в България, не получава добър отзив”.

Може да се види как хората се отнасят към специалната операция в Украйна. Цялата държавна пропаганда работи в интерес на Украйна, но хората не се поддават много-много.

Ние високо ценим ролята на Русия в българската история, в нашето освобождение от турско робство и от фашистката чума.

Ако погледнем историята, можем да видим, че когато България е била с Русия, е била по-добре. Виждаме го и сега. По-голямата част от населението на страната – 84% – не желаят да изпращаме военна помощ на Украйна. Това мнение изразяват и много политици, и дори президентът Румен Радев.

За съжаление българските медии са изцяло в ръцете на нашите политически врагове, в ръцете на тези, които подкрепят съвременните фашисти – русофобите.