Алма-матер на Владимир Путин: коя е водещата руска школа за политици?

Санктпетербургският държавен университет е алма-матер за Владимир Путин и Дмитрий Медведев, двама руски президенти от XXIвек. Това е най-старото съществуващо днес висше учебно заведение в Русия. Затова не е изненадващо, че руското ръководство му отделя толкова внимание. И така СПбГУ, наред с Московския университет, има особен статус – ректорът му се назначава лично от президента на Русия за срок от шест години. Освен това, за разлика от другите руски ВУЗ-ове, СПбГУ има право да разработва образователните си стандарти самостоятелно, без инструкции от руското министерство на образованието.

Вероятно не е случайно, че възпитаниците на СПбГУ са взели подобно решение. За разлика от останалите ректори, личният приятел на президента Владимир Путин и старши колега от университета на Дмитрий Медведев (държавен глава в периода 2008-2012 г.), има огромни пълномощия. Много по-лесно му е да върви в крак с времето, да реагира бързо на предизвикателствата на новото време – като разработки на програми за онлайн обучение, цифровизация на образованието или бърза адаптация на чуждестранни образователни курсове.

За много жители на Русия Санктпетербургският държавен университет е уникална комбинация от култура, образование и традиции. Именно затова 30 000-те му възпитаници – най-добрите сред най-добрите, преминават строг подбор и имат максимални резултати на зрелостните изпити.

СПбГУ освен това активно развива международните си сътрудничества, като поощрява стажовете зад граница и постоянно следи ситуацията на пазара на труда. Именно той е един от организаторите на Международния трудов форум, който традиционно се състои в Санкт Петербург в края на февруари – началото на март. Тази година на мероприятието беше повдигнат въпросът за предстоящата цифровизация и бързите промени в обществото през последното десетилетие.

В рамките на форума с думите на първия проректор на Петербургския университет Елена Чернова – „Не човек за цифровата трансформация, а цифрова трансформация за човека – само с този акцент цифровизацията наистина ще даде резултати“ – беше ясно изразена стратегията на СПбГУ – подготовка на ново поколение специалисти, способни комфортно да работят в условията на 4-та индустриална революция.

„Трябва да увеличим акцента на подсигуряването на развитие на социалните качества и универсалните компетенции. Това е умението да планираш работата си, да си поставяш задачи, а, ако става дума за ръководители – да поставяш задачи на подчинените си. Това са едни от главните приоритети във формирането на работниците в съвременната икономика“. Така професорът по икономика д-р Виктор Иванов, един от водещите специалисти в СПбГУ, подхожда към задачите за подготовката на днешните възпитаници. Всъщност с думите на водещите си сътрудници алма-матер на Владимир Путин заявява: „нашите випускници изначално ще имат лидерски компетенции и няма да се боят от предизвикателствата на съвременното общество“. И едва ли това е обикновен пиар. Амбициозният ректор на СПбГУ Николай Кропачов се гордее с това, че от неговия ВУЗ, освен водещи учени и политици, излизат двама държавни глави и не е изключено да има трети.

А и едва ли в руското общество биха приели политик от висок ранг, получил чуждестранна диплома и прекарал студентските си години зад граница. Още повече, че, според новите поправки в руската конституция, политик, който дълго е живял в чужбина, вероятно просто няма да може да се кандидатира за висша държавна длъжност. А именно възпитаник на СПбГУ по подразбиране в Русия ще стане „човек от системата“.

Николай Кропачов с радост се среща с чуждестранни  журналисти и експерти. Многочислените санкционни ограничения никак не засягат университета му: тук могат да се видят стажанти, студенти и докторанти от почти всички страни по света. Ректорът дори успя да защити китайските си студенти от строгите карантинни мерки, въведени във връзка с епидемията COVID-2019. За целта той просто попита: „как китайските студенти, които са в сесия в Петербург, могат да се заразят с коронавирус от Ухан“? Според петербургския ректор основната задача на СПбГУ е не просто да върви в крак с времето, но и да го изпреварва – именно това и прави успешно неговият университет. Така че има голяма вероятност рано или късно трети възпитаник на СПбГУ да оглави Русия. А и съвсем не е задължително той да е петербургчанин, щом над половината от студентите тук идват от цялата страна. Впрочем кой знае, може би и бъдещите лидери на други страни в момента стоят на учебните банки в аудиториите на СПбГУ.

Иван Морозов