Forbes: Извинявай, Маккейн, но Русия вече не е бензиностанция

Forbes: Извинявай, Маккейн, но Русия вече не е бензиностанция

Публикувано от:

Анализаторите на една от най-големите инвестиционни банки Goldman Sachs смятат, че Русия е избягала от петролната зависимост, пише наблюдателят на Forbes Кенет Рапоза, цитиран от ИноТВ . Политиката на министерството на финансите на Русия по ограничаване на държавните разходи и повишаване ефективността на данъчната система вкарват в бюджета големи приходи. Както отбелязва авторът, Русия – “това е нещо повече от обикновена бензиностанция”, за каквато я смята американският сенатор Джон Маккейн.

Преди три години русофобът обиди Русия, като нарече страната “бензиностанция, която се преструва на държава”. Неговите изказвания бяха донякъде справедливи, смята авторът на статията. Русия е страна със суровинна икономика, нефтът и газа играят доминираща роля в запълването на бюджета. През последните десет години страната се опитваше да да стане независима от петрола. Анализаторите на една от най-големите инвестиционни банки, Goldman Sachs, смятат, че Русия най-накрая е постигнала това. “Затова, извинявайте сенаторе, но Русия е нещо повече от обикновена бензиностанция”, пише Рапоза.

Според анализаторите от Goldman Sachs , руската икономика стремително се превръща в “самообезпечаваща се и по-слабо зависима от цените на петрола”.

През 2014 г. на Русия ѝ се наложи да съкрати бюджета си, след като тя заложи цена от $80 за барел, а тя се оказа около $60. Същото се случи и през 2015 г. Свиването на бюджета оказаха влияние върху разходите за отбрана и оказаха влияние върху по-бедните региони на Русия, които още се съвземат след разпадането на СССР и поредицата от рецесии.

Както пише американското издание, доходите в бюджета на Русия през първото тримесечие са се увеличили с 30% на годишна база, “така че тази страна няма да се пречупи”. Приходите от нефт и газ са се увеличили с 53%, а доходите, които не са свързани с енергийни ресурси, са се увеличили с 15% на годишна база. Струва си да се отбележи, че тези приходи нарастват благодарение увеличеното вътрешно търсене и борбата с неплащането на данъци.

Последните данни показват, че Русия “бавно си стъпва на краката”. Според анализаторите от Goldman Sachs, нарастващата конкурентоспособност на руските стоки и услуги стимулира икономическия растеж, обобщава Forbes.

Източник: Руски дневник