Русофили от Австрия, България, Кипър, Словакия, Турция, Франция и Швейцария дискутираха предизвикателствата пред международното русофилство

„Основната причина за възникване на организираното международно русофилство е тежката патология в международните отношения, която се основава на санкции, на отричане на руската култура, на руската история, отричане на правото за достойно съществуване на всяка нация. Сблъскваме се с пещерен атлантизъм, с едно съвременно Средновековие, което строи своите клади и организира своята Инквизиция. Ние обаче имаме своя отговор, и той е в цялата палитра от мероприятия, които провеждаме – фестивали, конференции, конкурси, грижа за паметници, издаване на книги. Днес отговорът на пещерния атлантизъм, който ни е обявил война, е Съборът който проведохме и конференцията, която събра представители на толкова много страни. С международното русофилско движение ние създаваме граждански, обществен отпор в световен мащаб. Създаваме  различни площадки за диалог и участваме в тях. Диалогът е нашето оръжие срещу санкциите и омразата.“

С тези думи Николай Малинов, председател на НД „Русофили и на Международното движение на русофилите (МДР) откри конференцията на тема „Предизвикателства пред българското и международното русофилство“, която се състоя в пресклуба на БТА в София ден след успешния Първи международен русофилски събор край Калофер. В нея взеха участие и някои от чуждестранните гости на събора.

***

Съборът беше прекрасен и много ентусиазиран, срещнахме съмишленици от различни страни, отбеляза Ги Метан – учредител на МДР от Швейцария, политолог, журналист, писател и бивш депутат. Той сподели, че във всяка страна русофилите са изправени пред локални проблеми, но общото е тази ужасна русофобия, агресивността и атаката срещу традиционните ценности. Ето защо срещи, подобни на събора в Калофер, са важни, за да се постигне така необходимата синергия, която дава сила.

Три основни цели на движението на русофилите вижда Ги Метан: да се съхрани и развие изграденото върху многогодишни културни и духовни връзки приятелството с Русия; да се съхранят и укрепят – като контрапункт на неолибералните ценности – онези базисни ценности, основани на християнството, които утвърждават семейството, приятелството, върховенството на природата, човечността и духовността; да се запази равенството и равновесието между нациите и народите, в противовес на доминацията на една единствена нация.

Ги Метан изрази тревогата си, че неговата родина Швейцария  е отстъпила от своя многогодишен неутралитет, като е подкрепила първите санкции срещу Русия. Но в страната е представена подписка за референдум, на който в духа на швейцарската традиция народът да се произнесе по този въпрос. Същевременно Ги Метан сподели наблюденията си от работата на международните организации, базирани в Женева. В тях, по думите му, също се наблюдава борба за запазване на националния интегритет срещу настъпващата глобализация.

***

„Дори да има движение на американофили, бих се записал в него“, каза в свой стил популярният политически анализатор Валентин Вацев. Защото по думите му всички „филски“ движения са пацифистки в своята дълбока същност. Да си русофил, означава да се бориш за мир, да спасиш страната си от война. Световното русофилство, което започва от България, има същата цел – пацифизма, мира, мира за цялото човечество, против всички възможни диктатури и всички възможни господства,  доминации и насаждане на насилие. „Държа да отбележа, че 70% от американците също не поддържат никакви войни“, каза Вацев. В неговото разбиране светът преживява началото на Трета световна война и това променя и ролята на русофилството, чийто основен смисъл е борбата за мир.

***

„Никога след Втората световна война светът не е бил изправен пред такава русофобия и такова отрицание на всичко руско“, констатира Фабрис Сорлин, учредител на МДР от Франция. От 2014 г. насам западният елит настройва хората, че русофобията е насочена само към политическото ръководство на Русия. Днес обаче виждаме, че санкциите са насочени срещу руския народ, неговата култура, неговата цивилизация.

„Задачата на западните елити е да забранят общуването с руската култура, и руските хора. Нашата задача е да не позволим това, а да развиваме общуването. Западните елити се опитват да изтрият исторически страници, особено истината, че Русия освободи света от фашизма. Нашата задача е да пазим истината за историята. Искат да изтрият културния принос на Русия – нашата задача е да го запазим и развием“, обобщи Фабрис Сорлин. Според него всичко това е възможно, защото народите не са русофобски. И задачата на русофилите е да показват разминаването между народите и елитите, да поддържат народите и да не позволяват тази пропаганда да минава. „Защото това е въпрос за бъдещето на нашите деца“.

***

Проф. Нако Стефанов се включи в дискусията със свои наблюдения върху русофобията. В Европа, според него, винаги е имало различни фобии. Но единствената етнофобия, която се е превърнала в идеология е русофобството.  Той я нарече идеология на ненавистта.  Тя се е превърнала в идеология на атлантическите елити, която нанася големи поражения на Европа и света и напомня мрачните времена на фашизма.

Всеки, който заяви  различно отношение към Русия, се стигматизира, а скоро тази вменена вина може да превърне и в престъпление, изрази тревогата си проф. Стефанов. Да се криминализира любовта към Русия, е много страшно, смята той. Затова „народите трябва да осъзнаят тази опасност и да кажат „Но пасаран“, както го казаха някога на фашизма“.

***

„Никой друг народ по света не е в състояние да породи такова международно движение, освен Русия“, убеден е Ян Чарногурский , бивш министър-председател на Словакия и учредител на МДР. Това според него е така, защото Русия, във всичките си исторически превъплъщения, е предизвиквала емоции в другите народи, помагайки в техните борби за освобождение, независимост и срещу колониализма.

***

Патрик Попел, геополитически анализатор от Австрия започна изложението си с това как функционира днешният свят и отбеляза голямото влияние на САЩ в политиката и културата. Тази доминация, по думите му, причинява големи вреди и трябва да се създаде нещо, което да му противостои. Тази роля той възлага на световно русофилско. Става въпрос за суверенитета на отделните държави, за защита на собствената култура и за бъдещето на младежта. Швейцария например погреба своя неутралитет, посочи Попел. Същото се отнася и за Австрия. През страната се транспортира оръжие към Украйна. И това въпреки, че Австрия дължи на Русия своята неутралност и своето освобождаване от фашизма. „Цяла Западна Европа се е превърнала в американски сектор“, каза още Патрик Попел. Той е убеден, че европейските държави трябва да отвоюват отново своя суверенитет и да заживеят в мир с Русия.

***

Унвер Сел, също учредител на МДР, изрази своята надежда, че една нова Ялтенска конференция, подобно на тази в края на Втората световна война, може да осигури световния мир и днес. Гостът я вижда догодина, когато стават 10 години от връщането на Кримския полуостров в Русия. Руската намеса в Украйна според неговото виждане е провокирана от агресията срещу руското етническо население, насърчена от НАТО и Съединените щати. „Те се опитаха да въвлекат и Турция във враждата си с Русия, но турският народ вижда това и не се поддаде“, каза Унвер Сел. Той е убеден, че светът няма да спечели нищо от враждата с Русия и руснаците, и затова движението работи с всички сили, за да създаде необходимото обществено мнение срещу тези опити.

***

Микис Филаниотис, член на Координационния съвет на МДР като представител на Република Кипър, разви свои мисли за предизвикателствата пред международното движение. Първото предизвикателство според него е всяка страна да стане силна, свободна и суверенна, тъй като сега много страни са под силното геополитическо, неоколониално, икономическо и военно влияние на САЩ и зависимите бюрократи на Евросъюза. Второто предизвикателство е да се преустанови моралният упадък,  съпроводен с отклонение от всички традиционни ценности и принципи, съществуващи от векове. „С Божия помощ трябва да преустановим това безумие и тази катастрофа на човешкия род и да върнем на децата си откраднатата им дъга“, каза Микис Филаниотис. Третото предизвикателство според него са несправедливите правила на монополярния свят.

Ако не реагираме именно сега и не се борим, за да променим управлението на света, срещу несправедливата хегемония в монополярния свят, срещу неоколониализма и икономическата глобализация, срещу двойните стандарти и моралния упадък, ще продължим да пропадаме и да живеем като хора второ качество, смята кипърският гост. Повечето страни според него разбират, че е настъпил преломен момент в глобалната политика и икономика, и започват да се обединяват именно около Русия, която подобно на 1941 година, когато пое най-мощния удар на Вермахта, сега приема много силния военно-икономически удар от колективния запад и НАТО.

***

Ролята на медиите в съвременното глобално противопоставяне също не бе подмината в разговора. В отговор на въпрос Ги Метан обясни, че западната преса утвърждава, че конфликтът  в Украйна е непровокиран, като премълчава цялата му предистория преди февруари 2022 г. „А истината е, че този конфликт беше провокиран“, категоричен е Ги Метан. 90 процента от мейнстрийм медиите на запад обаче никога не са осветлявали случилото се след Майдана в Киев през 2014 г. и откровено лъжат за причините за конфликта. „Бойкотират ме и не ми дават трибуна“. Благодарение на интернет изданията обаче журналистът има възможност да изложи истината така, както я вижда. Впечатленията му са, че аудиторията на тези интернет издания се увеличава. И дори официалният интернет канал на швейцарската армия е публикувал няколко негови статии и интервюта. Така все повече хора престават да вярват на мейнстрийм медиите. В момента всички официални издания тиражират лъжата, че Русия губи войната, а Украйна печели.

Ян Чарногурский също твърди, че който слуша само мейнстрийм медиите, никога няма да научи какво се е случвало в Одеса и в Донбас през 2014 г. И според него обаче влиянието на алтернативните медии расте и все повече хора научават реалната ситуация.

Що се отнася до българските медии, Николай Малинов също сподели многозначителния факт, че онези от тях, които все пак се осмелиха да отразят Първия международен русофилски събор, започваха с „новината“, че той е организиран от „обвинения в шпионаж в полза на Русия Малинов“. „Новина“ с четиригодишна давност, към която обаче никой не добави, че и до днес към обвиненията не са представени никакви доказателства.

Николай Малинов и част от чуждестранните гости на Първия международен русофилски събор преди началото на конференцията за развитието на международното русофилство, състояла се в Пресклуба на БТА.

Международното русофилско движение тръгва от България, от инициативите и формите на работа в нашата страна, които са полезни, ценни и изцяло в рамките на закона, въпреки обстановката, която става все по-тежка за приятелите на Русия и въпреки че за някои привърженици тези средства изглеждат недостатъчно „бойни“, посочи Малинов. Трябва да очакваме сериозни удари, прогнозира той, но добави: „Ние не можем да живеем в лъжи и позор, искаме да глаголим истината. И аз съм убеден, че ще спечелим духовна битка с нашите цивилизационни опоненти. Ще я спечелим, защото на наша страна е правдата и както е казано в нашето Обръщение, ние държим нишката на историята и сме честни с миналото и уверени в бъдещето.“