„Газпром` сам ще строи морската част на газопровода „Турски поток`

„Газпром` сам ще строи морската част на газопровода „Турски поток`

Публикувано от:

„Газпром” сам ще строи морската част на газопровода „Турски поток”. Това обяви вицепрезидентът на компанията Александър Медведев, който уточни, че Русия не изключва и привличането на други акционери към проекта, пише moreto.net

Имаме заявен интерес, но в момента това не ни интересува, защото всеки нов участник води след себе си и подписването на междуправителствени споразумения, заяви Медведев, цитиран от руски медии.

Предварителните оценки са, че морската част на „Турски поток” ще струва 3,3 млрд. долара, колкото и първата част на спрения проект за „Южен поток”.

Руският президент Владимир Путин обяви през декември миналата година, че Русия се отказва от проекта “Южен поток”. Вместо това Москва стартира “Турски поток”, при който тръбите отново ще минават по дъното на Черно море, но ще влизат в Турция. Новият проект също както и “Южен поток”, ще заобикаля Украйна. Първоначалните договори вече са съгласувани с Турция, обявиха от “Газпром” а строителството се очаква да започне до края на тази година.

Намеренията на “Газпром” са, че газ ще потече по тръбите на “Турски поток” през 2016 година.