Проф.Пантев:“Събитията в Украйна, ще култивират и увеличат русофилията“

 

Проф. Андрей Пантев в редакцията на русофили.бг
Проф. Андрей Пантев в редакцията на русофили.бг

Русия винаги  е била обект на ненавист от Европа. Както са харесвали Чехов, Чайковски и други, така нейната  несметна необятност винаги е предизвиквала завист в Европа. Няма значение дали Русия е царска,  болшевистка,  на Елцин или на Горбачев. В момента говорим прекрасни неща за Русия, защото прекалено много гадости са изписани за нея. Това може би добрият знак на тази злина, че такъв вид русофобия ражда русофилия. Така проф. Андрей Пантев коментира въпроса за историята на  русофилията в интервю за rusofili.bg  

 

Проф. Пантев, казвате, че има справедливи и честни войни, войната в Източна Украйна ако е справедлива, то за кой?  

-Справедлива е за онези, които се чувствали част от една общност и след това машинално ,изкуствено и доста рязко се оказват  без движение емигранти в собственото си отечество.  Съдбата на руските украинци или украинските руснаци много наподобява участта на македонските българи, които без да се предвижили един  километър, по силата на разни  договори и глупави войни, защото  не всички  са справедливи, остават  в пределите на  държава, която те смятат чужда по език, история, култура и манталитет.

-Навсякъде се чува израза „проруски сили“, основателен ли е той?

-Израза „проруски сили“ е смешен. Ние не казваме за нашите българи в западните покрайнини, че  са „пробългарски“  настроени, ние казваме, че това са българи. Индикация за принадлежност към една нация е езика, те са си руснаци. Не мога да си представя, че  една страна като днешна Украйна ,  която се експонирала като носител на демокрацията срещу руския деспотизъм , може да бомбардира и да  стреля по собствен народ при положение, че твърди, че  носи прогреса, демокрацията и добротата.  

-Повтаря се , че Русия е носител на комунизма.

-В Русия има  автентична и силна комунистическа партия, ако Русия е носител на комунизма ,защо  не  упрекват Зюганов? Защо упрекват един човек, който изправи Русия отново от колене в  прав ръст ? Фактически  Русия е единствената, която спира американската инвазия по света от Сирия до Украйна.  От цялата тази история разбира се  най-вече  печели Китай. Да, в  Русия имаше лагери, избивания, унизителни процеси и прочее, защо все пак в Русия демографски отбелязват много по-голям ръст не само спрямо царска Русия ,а ръст спрямо модерни, демократични, европейски държави? Защото  за пръв път в селата отиват лекари, възстановяват  се киносалоните, селяни ги развеждат из Третяковската галерия, цели села се модернизират и стават привлекателни за живеене на млади хора.

-Какво е отношение  на българите към  войната в Украйна  и на коя страна сме?

-Бомбардировките над  Югославия до голяма степен преодоляха сръбско–българската  и българо-сръбската историческа и национална вражда. Ние започнахме да симпатизираме на храбрите и достойни сърби, независимо че както те, така и ние си имаме помежду си резерви, съмнения и обвинения . Аз мисля ,че колкото и парадоксална да звучи, тези бомбардировки в Югославия събудиха сърболофилията у нас, а събитията в Украйна ще култивират и увеличат русофилията в България ,която никога не е умирала.

Цялата работа обаче, да не бъдеше русофил само в кръчмата. Русофил е не е този, който обича водката и Достоевски. Имаше един политолог, който викаше: „Уважавам Достоевски, но не и Путин“.  Голям праз с извинение, че уважава Достоевски, че има ли някой, който да дръзне да каже,  че не уважава Достоевски. Руската литература я харесва  целият свят! Или  голям комплимент, че някой политолог казва  „ние  уважаваме руската култура“ ,руската култура я уважават и в Нова Зеландия. Тук ние имаме близост- ние казваме: „любов“, „мама“ ,  „хляб“  на един и същ език.

 – Как ще коментирате твърденията на част от българите , че Русия е дошла да окупира България по време на освободителната война?

-Кой друг щеше да  изгони турците от България? Първо: руснаците идват с пиките си , с оръдията  си  ,с пушките си да освободят  българския народ от османците. Второ: правят и  армия. Не може  да се  говори за Задунайская  губерня, като правиш местна българска армия. Първата библиотека я правят руснаците. Основите на всички институции в България  са по време на т.н. „руската окупация“. И  щом има такива хора, които смятат, че това е окупация и кощунство да им вдигаме паметници-какво да говорим по нататък…

-Какво е подтикнало Вазов след стихотворението „Русия! Колко ни плени туй име свято, родно, мило…“, да напише:“О, руси, о, братя славянски, защо сте вий тука? Защо сте дошли на полята балкански немили, неканени гости?..

-Вазов упреква руснаците  по време Първата световна война. Така че Вазов типичният случай на интелектуалец, който не се влияе от конюнктурата. Истинският русофил ще каже „Русия, ти тук сгреши“, и няма защо да крием това. Далеч не всички русофили у нас са благородници. Един си прави сметка, друг се надява на пост, трети върти активен бизнес.

-В  Украйна има  много бесарабски и таврийски българи. Каква трябва да е политиката на България към  българското население  в днешна Украйна?  

-Политиката на една страна към своите сънародници вън от границите на държавата е въпрос на много финес  и на деликатност. От една страна ние не можем да водим политика към народ или или  етническа група, която е вън от нашите държавни  граници. От друга страна преди, да изразим вечното си вайкане, че няма там книги, че няма училище, че няма българска реч, трябва да направим собствената ни страна привлекателна,  а не само романтични и исторически митове и легенди какво е било едно време. Неотдавна имаше една конференция за Македония. Един се оплакваше, че в Македония не идват  български вестници. Споделих им, че и по-добре да не идват: ако отвориш български вестници вътре убийства, корупция, гнусотии.. Основата на една държавна политика е  самата държава да бъде привлекателна за нейните сънародници. Самият факт,  че повечето бесарабски българи са отишли там като изгнаници – нали  никой не бяга от добро… Защо след толкова много демократични години, няма такъв наплив тук, при положение  че колкото и да звучи парадоксално, бесарабските българи са носители на патриархалните добродетели на българите   изобщо. Една бесарабска българка, от Украйна  ми сподели: „Това   да подправиш вино -изкуствено да сипеш вътре вода   е по-лошо отколкото да откраднеш “. До такава степен там се пази  духът на  едно мъртво богатство от родния край. Там, а не тук. Така че, не може да има стремеж към България, тогава когато самата тя  и като външно политическо поведение  и като   битово ежедневие не поражда онези съвременни симпатии. Защото е едно да мислиш: там дядо ми е роден, от там се тръгнали корените ми и прочее..Съвсем друго е  да гледаш как България доста унизително , раболепно и безусловно   се подчинява на чужди интереси. В това отношение можем да кажем, че тази вечна идея за зависимостта на България от Русия може да бъде продължена.. Какво България е направила за Русия ? Имало ли една критична ситуация в която България да е застанала на страната на Русия, поне досега? Поне досега- не. Даже по време на Втората  световна война повече  симпатии и героизъм в полза  на Русия се изявявали  евреи в България . Фактически единствените убити  евреи  в  България  по това време са партизаните които отиват с пушка в ръка. Но те са го правели защото поне тогава, а не изобщо, във Русия го  няма този антисемитизъм, който го има  в Германия и беше  на път да дойде и тук.

–  Българите в Бесарабия, майки и синове застават на полюсни позиции относно това ,което става сега в Украйна. Младежите, които са пътували в България като че ли  харесват България в  ЕС .  

-Тези млади хора сигурно  са  впечатлени  от показните и  красиви неща на съвременна България.Те виждат модерни бензиностанции, красиви ресторанти, добре облечени хора по курортите ни .Те  не са виждали българите  от моя роден  западен край , за които 2 лева са  бюджет. И аз бях силен американофил, когато живях там. Едни добри хора, едни „хелпови“ – помагат при всички случаи. От друга страна, точно това е драмата на Украйна, че от 14 до  18 век,  част от Украйна не е руска. Всички неруски думи на украински език  са от Полша  или от Литва -това са различни хора. Нищо укорително няма, ако се чувстваш съпричастен към отечеството  си,както се казва „Ubi bene, ibi patria“ /бел. ред. от лат.“ Където е добре, там е родината“/ . Но Украйна няма да бъде същата,  ако е в този териториален обхват – не може брат ти да е убит от „москоу“ или  от „бандеровец“ и ти да се прегърнеш на Нова Година и да вдигнеш наздраве за  „нашето отечество“.

-Какво ще кажете за последния вот на българите за европейския парламент ?  

-В този вот имаше  чисто   битов скептицизъм. Всеки си казваше, защо трябва да гласувам за някой,  който ще получава по 5000 Евро или 15 000 Евро за специалисти. Имаше я  завистта и емоцията. От друга страна  позицията на БСП за отношението си към Русия   много отдалечи  своите избиратели. Посещението на Вигенин в Украйна беше отблъскващо. Не може да правиш ти по този начин демонстрация. Да беше отишъл в Москва. Как можеш да говориш, че сме троянски кон, при положение , че сме членове на един военен съюз,  който Русия смята за враждебен. Дали е така или не така, но в момента  ние сме членове на  военен съюз НАТО. Теоретично от Граф Игнатиево може да излети американски самолет да бомбардира Москва. И били сме троянски кон -какъв е този троянски кон?..