12 юни – Ден на Русия

Денят на Русия е официален празник, който официално се чества на една и съща дата всяка година – 12 юни.

На този ден през 1990 г. по време на Първия конгрес на народните депутати на РСФСР е приета Декларацията за държавния суверенитет на РСФСР. Документът провъзгласява равнопоставеността на политическите партии и обществените организации, както и принципа на разделение на властите. Но най-важното е, че той обявява върховенството на Конституцията на РСФСР и нейните закони на цялата територия на Русия. Особено внимание е отделено на необходимостта от разширяване на правата на автономните републики, областите и районите на страната.

Празникът е отбелязан за първи път през 1995 г., когато в Кремъл се провежда първата церемония по връчване на държавните награди в областта на науката и технологиите, литературата и изкуството.

Председателят на Държавната дума Вячеслав Володин заявява, че Денят на Русия е официален празник за „всички, които се гордеят с нашата страна, вярват в нея, чувстват се отговорни за нейното настояще и бъдеще. Това е ден, символизиращ единството, сплотеността и многообразието на нашата страна. Русия е страна с богати исторически и културни традиции. В нейните граници живеят различни народи, езици, религии и обичаи. Денят на Русия отбелязва това многообразие и подчертава значението на единството, хармонията и взаимното уважение между всички граждани на страната.“

Денят на Русия се чества в нашата страна вече почти четвърт век. Началото му е исторически неразривно свързано с процесите, които страната ни преживява през последните години на СССР. Въпреки това през годините значението му придобива нов смисъл. Ако през 1990 г. провъзгласяването на суверенитета означаваше началото на скъсването с комунистическото минало, то днес фактът на реалния суверенитет е едно от основните условия за съществуването на независима Русия. Така че за руснаците 12 юни е прекрасен ден, в който те си спомнят за любовта към родната страна„, – казва Николай Буканев.

https://www.fontanka.ru/2024/06/11/73694264/

https://ria.ru/20240611/prazdnik-1869240397.html

https://www.kp.ru/family/prazdniki/den-rossii/

https://iz.ru/1710673/2024-06-12/s-dnem-rossii-krasivye-otkrytki-pozdravlenie-v-proze

https://vtomske.ru/news/204829-den-rossii-12-iyunya-2024-kakomu-sobytiyu-posvyashchen-kak-otmetyat-v-tomske

https://kuda-kazan.ru/event/den-rossii-v-kazani-2024/

https://iz.ru/1525305/2023-06-10/12-iiunia-den-rossii-istoriia-i-sut-prazdnika

 

 

 

error: Съдържанието ни е авторско!