САЩ срещу Китай: Кой ще победи?

Корпорацията „Ранд“ е разработила четири хипотетични сценария за война САЩ-Китай, съобщи китайското англоезично издание „Глобъл таймс“, цитирано от БГНЕС.

Според доклада, правен за десетилетието между 2015 и 2025 г., когато китайските военни възможности се подобряват, САЩ вече не могат да бъдат сигурни, че потенциалната война би се развила по начина, по който те очакват, нито пък могат да постигнат решителна победа при избухване на военен конфликт с Китай. Колкото повече приближава 2025 г., толкова повече трудности биха имали САЩ, за да победят Китай, но това не означава, че Китай задължително ще е победител.

Според доклада независимо от типа военни действия Китай ще понесе по-тежки щети от САЩ, не само военни, но също така икономически и политически.

Например ако САЩ пострадат с от 5 до 10% спад в БВП, то Китай ще загуби между 25 и 30% от своя БВП. Войната ще доведе до засилени междупартийни разправии в САЩ, но Китай ще изпадне в хаос и ще бъде изправен пред етническо разделение. В доклада също така е изразена вярата, че ако войната избухва през 2015 г., американските загуби сред наводния флот и ВВС, самолетоносачите и регионалните ВВС бази ще бъдат значителни, но китайските загуби биха били много по-големи.

„Ранд“ е влиятелен мозъчен тръст, който поддържа тесни връзки с американски политически и военни кръгове и на неговото проучване на китайската политика и армия сериозно внимание обръщат както САЩ, така и Западът. Ясно е, че подобни институции както в САЩ, така и в Китай проучват различните сценарии при военен конфликт между двете страни.

Запазването на поверителността на резултатите от подобни проучвания прави ефекта от проучването значително по-различен, отколкото огласяването му. Такъв доклад, ако бъде публикуван, отравя атмосферата и начина, по който двете общества гледат едно на друго и неизбежно предизвиква негативно влияние, отбелязва „Глобъл таймс“.

Честото публикуване на такива проучвания показват небрежността, с която САЩ гледат на провокациите по отношение на Китай.

Китайският вестник прави заключението, че публикуването на доклада на корпорация „Ранд“ показва от какво ключово значение за Поднебесната империя е да продължи укрепването на въоръжените си сили и техните способности да сдържат агресивни действия от страна на САЩ.

error: Съдържанието ни е авторско!