Русия пребори безработицата до 5,5%

Безработицата в Русия е едва 5,5%, като през идната година тя ще падне до 5 на сто. Това заяви премиерът Дмитрий Медведев по време на годишния си отчет пред Думата в сряда. Той акцентира и върху оживлението в икономиката – двете крупни рей-тингови агенции Fitch и Moody’s за последните 6 месеца са променили прогнозата си за руската икономика от „негативна“ до „стабилна“, a S&P са я вдигнали до „позитивна“.

По думите на Медведев Русия има всички шансове до края на годината да се върне в категорията на страните с висок инвестиционен рейтинг, предаде НТВ. Премиерът се похвали още, че след въвеждането на западните санкции делът на използваната в страната руска селскостопанска техника е достигнал 50 на сто.

За отчетния период с една трета се е увеличило и производството на автобуси. „Топливно-енергийният комплекс също демонстрира уверен ръст -фиксирани са рекорди по добив и експорт на нефт, по добив на въглища, и износ на газ“, посочи Медведев.

По думите му този позитивен тренд на ръст ще продължи и в бъдеще благодарение на строителството на газопровода „Турски поток“. През 2016 г. в Русия са построени 3300 км нови пътища и са ремонтирани други 22 000, издигнати са и седем нови моста. Относно вътрешните авиационни превози Медведев отчете, че за миналата година билети са купили 56,7 млн. пътници или със 7% повече от 2015 г.

За същия период са построени 30 нови граждански и 109 военни самолети, шест бойни кораба и две подводници, както и няколко ледоразбивача. Във военно-промишления комплекс е отчетен 10% ръст на производството, като Русия уверено заема второ място на световния пазар на въоръжение, подчерта премиерът.

Той посочи и положителна тенденция в сферата на туризма, отчитайки, че през изминалата година Крим е бил посетена от 5,5 млн. души. Относно демографска-та ситуация министър-председателят се похвали, че средната продължителност на живота е достигнала рекордните 72 г., което е най-високият резултат за цялата история на страната. След изявлението на премиера от фракцията на комунистите прозвуча въпрос относно разследването на опозиционера Алексей Навални, в което той твърди за корупционни схеми, в които уж е замесен Медведев. В отговор премиерът отново заяви, че няма да коментира „лъжливи твърдения на политически мошеници“.

Автор: Мила КУДРИНА, кореспондент на „Монитор“