Русия готова да приеме миротворци на ООН в Донбас

Русия е съгласна миротворци на ООН да бъдат разположени по линията на съприкосновение между враждуващите сили в Донбас.

Това заяви руският президент Владимир Путин в днешния телефонен разговор с германската канцлерка Ангела Меркел. Разговорът се е състоял по инициатива на немската страна. В съобщение на прес-службата на Кремъл се казва, че Москва е съгласна международните наблюдатели в конфликтната зона да бъдат охранявани от миротворци на ООН, които могат да бъдат разположени и на други места с действащи международни наблюдатели съгласно Минските договорености.

Путин подробно разяснил руската инициатива за създаване на мисия на ООН за охрана на мониторинговата мисия, извършвана от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).

Двамата държавници обсъдиха и сегашната ситуация в конфликтната зона. Те изразиха мнението, че е неприемливо каквото и да е нарушение на т.нар. училищно примирие, съгласувано в Контактната група и подкрепяно от лидерите на страните от „нормандската четворка“ (Германия, Франция, Русия и Украйна.)

Припомняме, че украинските подразделения 32 пъти нарушиха примирието тази нощ, съобщи преди обед оперативното командване на провъзгласената Донецка народна република (ДНР). Използвани са танкове, миномети, оръдия, като под обстрел попаднаха райони на 15 населени пункта на ДНР. Поредното примирие на конфликта в Донбас трябваше да влезе в сила на 25 август. То бе наречено „училищно“ – посветено бе на Деня на знанието 1 септември и началото на учебната година. Но още на 25 август ДНР и Луганската народни републики обявиха, че украинската страна е обстрелвала техни територии. Киев също обвинява двете републики в нарушения на примирието.