Бан Ки-мун: няма необходимост от въвеждане на миротворчески сили на ООН в източна Украйна

Бан Ки-мун не счита за необходимо да се въведат миротворческите сили на ООН в източна Украйна
„Днес е нецелесъобразно да се изпращат миротворческите части на ООН в източна Украйна“, заяви генералния секретар на ООН. Тази позиция бе изложена в интервю пред мексиканския вестник Reforma, съобщи ИТАР-ТАСС.
„Кризата в Украйна е изпълнена с много по-сериозни последствия, освен регионалните“, цитира думите на Ки-мун мексиканското издание. По-рано официалният представител на генералния секретар на ООН Стефан Дюжарик не потвърди информацията, че в хода на телефонния разговор между и. д. президент на Украйна Алексаднър Турчинов и главния секретар на ООН Пан Ки-мун, е обсъждан варианта за изпращане на миротворчески сили на ООН в източна Украйна.
„Както е известно на всички, всяка миротворческа мисия, операция за налагане на мир или полицейска мисия във всяка една държава, изисква провеждане на съответното гласуване в Съвета за сигурност“, поясни Дюжарик.
Той поясни, че в разговора си с Турчинов, генералният секретар е изразил безпокойство относно кризата в югоизточна Украйна, а в частност относно „съобщенията за цивилни граждани, които се въоръжават, както и действията на групировките от двете страни“. „ТоПан Ки-мун забеляза, че до този момент украинските власти са проявявали сдържаност, и се надява, че тази сдържаност ще продължи и занапред, с цел разреждане на обстановката и мирното урегулиране на ситуацията“, добави дипломатът.
Но в Украйна продължават преследванията на хора по политически мотиви, в това число и руснаци, съобщава агенцията, позовавайки се на думите на помощника на генералния секретар на ООН за правата на човека Иван Шимонович, от изявлението му пред американския телевизионен канал CNN.
«Ние регистрирахме няколко случая, когато хората са били подложени на преследвания във връзка с тяхната принадлежност към бившите власти и президента Янукович, както и на рускоговорящи или хора с руска националност. Имаше факти на преследване, но те не са нито широкомащабни, нито системни», поясни Шимонович. По-рано в Женева беше представен доклад на наблюдатели на ООН за ситуацията в Украйна по правата на човека, подготвен от Шимонович, който посети Украйна и Крим през март.

В отговор МВнР на Русия заяви, че докладът на ООН за правата на човека в Украйна, е сфабрикуван съгласно предварително зададени заключения. «Трябва да признаем, че докладът, изготвен от управлението на върховния комисар на ООН по правата на човека за състоянието на ситуацията относно човешките права в Украйна, е едностранен, политизиран и с необективен характер. Този доклад не отразява реалната ситуация в Украйна», подчерта представителят на руското МВнР Александър Лукашевич.