Николина Ангелкова размаха пръст на „България ер“ заради блокираните руснаци на летище Бургас

Следим ситуацията с блокираните туристи на летището в Бургас, готови сме да съдействаме на всички. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова, във връзка със забавени полети на „България ер“ и блокираните в неделя около 250 руски туристи“, предаде агенция „Фокус“.

„За съжаление имаше блокирани туристи. Веднага се свързахме с „България ер“. Инцидентът е изключително неприятен. От там ни информираха, че са предприели всички мерки, така че да няма забавяне и да извозват, съгласно разписанието, всички руски туристи. Причината за случилото се е техническа неизправност на единия от самолетите, който не е могъл да излети. Оттам започва да се генерира забавяне и по отношение на другите полети”, обясни министърът на туризма.

От „България ер“ ни увериха, че са предприели всички мерки, за да може да се нормализира ситуацията“, каза Ангелкова и поясни, че до сряда очакват да се изчисти напълно забавянето по всички направления, свързани с Руската федерация.

От фирмата са поискали връщане на техен самолет, който оперира в момента в Азия, за да може да се използва. Сключили са договори с други авиокомпании – да използват техни самолети. Увериха ни, че наваксват закъснението и до сряда на 100% ще бъдат изчистени всички разписания и няма да се допусне отново такова закъснение. С тези допълнителни договори имат и допълнителен резерв, за да не се случи отново тази неприятна ситуация“, коментира още тя.

Ангелкова уточни, че от Министерство са в непрекъснат контакт с „България ер“ и туроператорите, за да не се допуснат отново подобни инциденти.

„Министерство на туризма следи ситуацията от близо. Готови сме да реагираме и помогнем на всички, за да няма хора, които да чакат на летището. Авиопревозвачът ни увери, че са осигурили необходимата храна и вода. Туроператорите са уведомени, че когато се налага нощувка те ще поемат разходите за нея“, допълни министър Ангелкова.