За някои вой­ната е война, за други — дойна крава…

В Украйна десните радикали открито маршируват с фашистка символика. В Киев и други големи градове се изземват търговски обекти, принадлежащи на лица от други националности, звучи лозунга «Украйна за украинците!»

Кой ще защити интересите и живота на българското малцинство в тази страна – повече от триста хиляди в Одеската област и още толкова разпръснати на териториите около Азовско море. Трябва ли да се чака развитието на събитията от страна на нашите политици и какво ще бъде то?

Според мнението на сериозни аналитици изхода от украинската криза е: а/ мирен път, с вероятност не повече от 32%  и б/гражданска война – 68%.

Война с кого и против кого? Ще бъде ли въвлечено българското население в Украйна в нея?

Ако зададем въпроса по друг начин – за какво ще бъде водена тази война, по-долу ще намерим отговора сами след правилен прочит на фактите. Състоялата се в края на 2013 година във Вашингтон така наречена «американо-украинска конференция» за тесен кръг избрани ,бе спонсорирана от «Chevron» и «ExxonMobil».. Именно на нея, госпожа Нуланд съобщи за инвестицията от 5 млрд. долара, правена от 1991 г. насам в украинската «демокрация». По нататък –също само факти- в 2009 г. компанията «Halliburton» ,занимаваща се с хидроразрив на земни пластове, открива офис в Киев, в 2010 г. е издадена концесия за проучване на находище от шистов газ в Украина на Ексон Мобайл и Шел -за Донецка  област (Юзовска газова площадка)  и Шеврон за Лвовска област(Олесска газова площадка)  . Ресурсите само за площадката в Донецка област се оценят на 2000000000000 долара. Пребройте внимателно нулите, трябва да се дванадесет, не си мислете, че допусната грешка.

Сега вече може би разбирате, защо на същата «американо-украинска конференция» на 13 декември 2013 г., госпожа Нуланд съобщи на аудиторията, че току що се връща  от своето трето пътуване до Киев  в разстояние на пет седмици .

На 2 март 2014 г. в присъствието на посланиците на САЩ, Германия и Полша, г-н Турчинов подписва «главния декрет на народната власт» – предварително съглашение с МВФ за предоставяне на финансова помощ за Украина, съгласно което ЦЯЛАТА ГАЗОПРЕНОСНА МРЕЖА НА СТРАНАТА ОТ МОМЕНТА ПОДПИСВАНЕТО БЕЗВЪЗМЕЗДНО СЕ ПРЕДАВА НА КОРПОРАЦИЯ ШЕВРОН.

Това да ви напомня  нещо за Либия, Ирак… Но да продължим, съгласно горното споразумение собственици на Мариуполския, Запорожския и Днепропетровския металургични комбинати ще бъдат заставени да продадат 50% от акциите си в собственост на компании, посочени от МВФ.

По такъв начин ще се реализира «европейско бъдеще» за Украйна. Ето, защо американския президент е сигурен, че ще достави шистов газ за Европа и целта на неотдавнашния му европейския «гастрол» бе да настоява за преориентиране на ЕС към американски енергоносители.

Да, американски, като собственост, а от къде се добиват няма значение. За сметка на това «Halliburton» ще разбива пластовете в Украйна, без да спазва европейски или американски екологични норми, та това е само една Украйна! Иначе излиза доста скъпо и защо? Същото се отнася и до работни заплати, осигуровки и прочее. Персонала на контролиращите и охранителни организации ще се обучава от инструктори от дъщерната компания на «Halliburton»,, която е военизирана и действа в Ирак и Либия ,от частната военна компания «KBR, Inc.» и от «GreystoneLimited». Или както «гениално» се опитва да формулира Турчинов ситуацията : «Защо да изобретяваме велосипеда, ако познаваме реалните хора и на всички ни е ясно колко и как ще трябва да им плащаме ». Очевидно е имал предвид и други дребни услуги покрай очертаващия се милиарден бизнес, като, например, стрелба в собствения си народ, на която все пак Янукович не се реши.

Въпрос на време ще е в тази ситуация – кога ще започнат да стрелят в етническите българи? Засега противостоянието е – рускоговорящото население срещу новите активисти на «мирно» победилата «демокрация». Но за наше съжаление акцентите се разширяват по типично югославски сценарий и вече се спекулира с противостояние в религиозен план. Новата власт счита, че правилната религия за «истинските украинци» е гръко-католическата униатска църква с център Лвов или в краен случай – «самостийната» , неприета от православния свят, църква на Филарет. Тоест за врагове биват обявявани православните, които са преимуществено рускоговорящи и заедно с тях – българските етнически маси. Засега спрямо тях се действа с помощта на фашизираните отряди на «десния сектор» и «самооборона Майдана». Затварят се православни църкви и се гонят свещеници, като на тяхно място се поставят «благонадежни» попове, нещо нам познато от миналия наскоро в България разкол.

Какви са перспективите за българското население в тази ситуация и има ли кой да го защити?

Засега българските политици се спасяват с недоизказани фрази в посока на : «европейското единство срещу руската анексия на Крим» и «нашите интереси за недопускане икономически санкции в ущърб на България». Като оставим настрана несъчетанието на горни две понятия, тревога буди гръмкия «ултиматум» на салонните ни лъвове, като нашия главнокомандващ и неговия бивш военен министър. Тревожи се навярно не Русия,  а българския данъкоплатец ,от  отговора на въпроса – как ще помогнем на кръвните си братя в  Украйна –  с закупуване на морално остарели и напълно лишени от ресурс изтребители F-16 (!?!) от Националната гвардия на САЩ със  скромния ни военен бюджет ? И защо- да подсилим южното крило на НАТО, което ще защити нашите сънародници от военизираните профашистки формирования или от наемниците на транснационалните компании ? Или подобни изказвания имат за цел да проправят път на малък бизнес, да, не с мащабността на този на новата украинска власт ,която продава страната си ангро , но все пак…. като в поговорката : « за някои е война, а за други –дойна крава» !

А българите…..те и тук не са им приоритет, камо ли зад граница !

Автор : Олга Тенева