Събор на приятелите на Русия в България – Копринка 2014

Преди единадесет години неголяма група, състояща се от бивши български работници в Коми, реши да създаде организация. Кръстиха я кратко и ясно – „Русофили”. Идеята да се срещат и да си спомнят за миналите времена, да дискутират събития и процеси в съвременна Русия и нейните връзки с България, не само продължи, но и се разви.

Днес организацията на русофилите в България прерасна в Национално Движение със своя структура, филиали в десетки градове в страната, с програма и конкретни задачи. Една от първите инициативи на организаторите вече се превърна в традиция – всяка година през септември русофилите се срещат на събор в близост до гр. Казанлък край яз. Копринка – един от най-красивите български язовири.

Оттогава, един ден в годината, самият център на България се превръща в място, при попадането на което, можеш да помислиш, че си в Русия или даже в СССР. Навсякъде се виждат руски и съветски знамена, чуват се руски песни, има табели с имената на руските градове. Вече единадесета поредна година в България се провежда Събор на Национално Движение Русофили. С всяка изминала година мероприятието посещават все повече и повече хора. През последните години броят на гостите от всички български градове надвишава 9 хиляди души, а през тази година се очаква Събора да посетят 12 хиляди приятели на Русия.

POKANA-KOPRINKA

Но, да си върнем към началото на тази традиция…

Българското Национално Движение Русофили е уникално по своята същност. Подобно движение няма в нито една от бившите републики на Съветския съюз, нито в страните от Източна Европа, някога съставящи единен социалистически лагер. Русофилите – това са приятели на Русия, тези, които я обичат с цялото си сърце, независимо от политически възгледи, социално положение и образование. Българските русофили казват, че за тях дружбата между България и Русия е важно и неотменно условие за благоденствието и разцвета както на самата България, така и на българския народ като цяло. Затова русофил означава българофил, български патриот. Русофилите обичат Русия, защото обичат България.

Първоначално идеята за организацията на русофилите е била да обедини тези, които са работили или учили в СССР, за да не загубят връзка помежду си и да си спомнят младините, да обсъждат събитията в съвременна Русия и отношенията й с България. Но постепенно малката организация се разрасна до впечатляващи размери. Само по официални данни в нея участват повече от 30 000 души. Но българите, които определят себе си като русофили, всъщност са много повече.

Rusofili_Koprinka

Днес Национално Движение Русофили има своя структура и филиали в десетки градове в страната, има своя програма и конкретни задачи. Движението е за запазването на историческите духовни православни и славянски традиции, развитието на културните, научни, икономически, образователни и спортни връзки с руския народ. Един от приоритетите на движението е изучаването на руския език в страната. В България са построени 430 паметника на героите от руско-турската война от 1877-1878 г. и повече от сто на съветски воини. Всяка година в страната се провеждат конкурси за детски рисунки и съчинения, като по този начин се провокира интересът към руската култура и език.

Начало на традицията

Първият Събор на русофилите се състоя през 2003 година в околностите на София. Тогава той събра около 800 души. Основно това бяха българи, работили някога в Коми. Именно на тях принадлежи инициативата. Следващите събори вече се провеждаха и продължават да се провеждат на брега на яз. Копринка (до Казанлък). С всяка изминала година съборът става все по-популярен и събира все повече хора.

KOPRINKA3

Как минава мероприятието

Още преди началото на Събора, рано сутринта русофилите се събират на връх Шипка, за да почетат подвига на загиналите там руски воини и български опълченци. Възлагат се цветя и венци на Паметника. Към мястото на Събора започват да прииждат десетки коли и автобуси с хора. По-късно на брега на езерото се събират хора, веселят се, разговарят, запознават се, а стари познати с радост общуват, връщайки се в онези славни години, прекарани в Съветския Съюз. Навсякъде звучи музика, цари празнична атмосфера, разнася се аромат на шашлици и скара, чува се смях.

Хората се събират на това място за да се видят и повеселят. Къде ако не на Копринка човек може да срещне свой стар приятел, с който е живял в едно общежитие и учил в една аудитория. Когато възрастни хора се прегръщат със сълзи на очи, става ти мило и драго.

Но, както е прието на такива сериозни мероприятия, и тук присъстват високопоставени лица на България и Русия. Гости на Събора са били: екс президентът на Република България Георги Първанов, бившият министър-председател Сергей Станишев, български министри, представители на партии, кметове на различни български, обществени дейци, а също представители на посолството на Русия в България и много други високопоставени чиновници.

KOPRINKA4

На Събора винаги са добре дошли гостите: творчески ансамбли, музиканти, певци от Русия и България, които винаги с удоволствие взимат участие в това празнично мероприятие. Но най-вълнуващо изглеждат изпълненията на млади български таланти на песните като „Катюша” и „Подмосковные вечера” в съпровод на публиката – всички запяват любимите песни.

Това, което се случва на Събор Копринка е съвършено и чудесно, то е едно истинско народно движение, което не може да бъде организирано с никакви политически сили. Тук се случва единение на душите, традициите, езика и културата. Празничната програма включва разнообразен концертът, който продължава цял ден, като на сцената един след друг излизат музикални състави и изпълнители от Русия и България. Постепенно народът пред сцената започва да се сформира на групи, от които се донася смях и руско-българска реч. Денят на Копринка лети много бързо, а времето прекарано тук зарежда всички с положителни емоции за цяла година напред. Когато хората тръгват да се разотиват, те обещават един на друг отново да се видят на този чуден Събор след една година.

На 13 септември 2014 година на брега на язовир Копринка, вече за 11 път ще се съберат всички онези, които обичат Русия, които пазят и ценят връзката с тази държава, с нейната култура и език. Тази година се очаква Съборът Копринка да събере още повече приятели на Русия, приятели на България от Русия и всички онези, които някога са живели и трудили в бившия Съветски Съюз. И този път Съборът ще се превърне в голям празник за приятелите на Русия.

ОРГАНИЗАТОРИ – НАЦИОНАЛНО ДВИЖЕНИЕ РУСОФИЛИ и ОБЩИНА КАЗАНЛЪК

В ПРОГРАМАТА НА СЪБОРА Е ВКЛЮЧЕНО:
• ПОКЛОНЕНИЕ НА ПАМЕТНИКА НА СВОБОДАТА НА ВРЪХ ШИПКА
• БОГАТА ЛИТЕРАТУРНО-МУЗИКАЛНА ПРОГРАМА С УЧАСТИЕТО НА ПРОФЕСИОНАЛНИ И САМОДЕЙНИ СЪСТАВИ И ИЗПЪЛНИТЕЛИ, НА ФИНАЛИСТИТЕ ОТ ФЕСТИВАЛА ЗА РУСКА ПОЕЗИЯ, ПЕСЕН И ТАНЦ „ПУСТЬ ВСЕГДА БУДЕТ СОЛНЦЕ“ от 09:00 до 17:00 ч.
• НАГРАЖДАВАНЕ НА ПЪРВЕНЦИТЕ В ПЕТИЯ МЕЖДУНАРОДЕН КОНКУРС ЗА ДЕТСКА РИСУНКА „ОБИЧАМ МОЯТА РОДИНА“ ПОСВЕТЕН НА:

1150години от ПРИЕМАНЕТО НА ХРИСТИЯНСТВОТО В БЪЛГАРИЯ /864/,
700 години от раждането на преподобния Сергий Родонежски /1314/
190 години от ИЗДАВАНЕТО НА „РИБНИЯ БУКВАР“ НА ПЕТЪР БЕРОН /1824/,
400 години от легендарния подвиг на ИВАН СУСАНИН /1613/
100 години от ОСВЕЩАВАНЕТО НА ХРАМА „СВ. НИКОЛАЙ“ В СОФИЯ – РУСКАТА ЦЪРКВА /1914/,
и на НАЦИОНАЛНИТЕ ГЕРОИ НА ВСИЧКИ НАРОДИ.

Официалното откриване ще се състои в 13:00 часа.

ОСИГУРЕНИ ДИРЕКТНИ АВТОБУСИ ЗА ОТИВАНЕ И ВРЪЩАНЕ!