Под мотото „С Русия в сърцето“ над 5000 участници от 11 държави се събраха на Първи международен русофилски събор край Калофер

Под мотото „С Русия в сърцето“ над 5000 приятели на Русия се събраха днес в местността „Паниците“ край Калофер на Първия международен русофилски събор. За българските русофили той е 18-ти по ред и преди се провеждаше край язовир „Копринка“, като с тазгодишното издание националното движение „Русофили“ отбеляза и 145-та годишнина от Освобождението на България от османско иго.

Българската традиция прерасна в международна през март т.г. с учредяването на Международно движение на русофилите (МДР). В Първия международен събор на русофилите се включиха представители на Австрия, Албания, Кипър, Румъния, Словакия, Турция, Франция, Чехия, Швейцария. Специален гост беше Сергей Бабурин – президент на  Международната славянска академия за наука, образование, изкуство и култура (МСА).

Участниците бяха благословени от Търновския митрополит Григорий, който рано сутринта, преди началото на събитието, отслужи литургия пред Паметника на свободата на връх Шипка. Забележително е, че заупокойната молитва на Шипка почетоха и турските гости, с което предизвикаха възторг и овации. Пловдивският митрополит Николай също изпрати благослов.

„Управляващият политически елит в България се опитва злонамерено и агресивно да сблъска две части от нашия народ, като разрушава символи, паметници, история и вековна обич към Русия“ – така се обърна към участниците председателят на българското и на международното русофилско движение Николай Малинов. „Ние държим нишката на историята и затова сме честни с миналото и уверени в бъдещето, продължи той. Готви се въвличане на България във война с Русия, готвят ни „български майдан“, готвят ни диктатура, но ние ще издържим изпитанието на времето, защото колкото и да е силно злото тактически, доброто стратегически ще победи!“

В прието от участниците обръщение към българската и международната общественост пък се казва, че движението на русофилите е „силен и категоричен отговор на разделението в света; съпротива срещу стремежа за световна доминация; упование и защита на многополярността и традиционните ценности“, както и „нова площадка за световен диалог“.

Съборът бе уважен от посланика на Руската федерация у нас Елеонора Митрофанова, която прочете обръщение на руския министър на външните работи Сергей Лавров. Той отбелязва като прекрасна българската традиция за ежегодни срещи на граждани, които, като искрени патриоти на родината си, ценят вековните традиции на приятелство, свързващи братски народи. „Няма как да не се радвам, че съмишленици от цял свят се присъединяват към инициативата на българските приятели и че въпреки своята „млада възраст“ МДР започва да реализира интересни инициативи, включително дейности в подкрепа на основните принципи на международното право“, казва още Лавров.

„Русофилството е пряка противоположност на русофобията, движение „за“, а не „против“, и именно заради това бъдещето е негово“, убеден е Константин Косачов, председател на Съвета на Федерацията на Федералното събрание на Руската федерация, който също изпрати послание до събора.

За Мария Захарова, говорител на МВнР на Русия, „днешното събитие, многочисленият му и представителен характер, е нагледно потвърждение на това, че русофобските настроения в България са разпространени само в част от политическия елит на страната, а самият български народ остава верен на традициите и вековните дружески връзки с Русия. То се дължи на духовната и културна близост на нашите два народа“.

Същата увереност – че съборът не е просто носталгична среща на хиляди българи, свързали професионалната или личната си съдба с Русия, а повод да се намери съвременно измерение на големите исторически връзки между двата народа, изразява в своето приветствие В. Кочин, изпълнителен директор на фонд „Русский мир“.

За доброто настроение на хората, дошли на събора, се погрижиха Росица Кирилова и други изпълнители, участници в конкурси и фестивали, традиционно организирани от НД „Русофили“. Някои артисти са отказали участие в последния момент поради заплахи.

Общо 75 автобуса, над 130 микробуса и около 200-300 коли превозиха участниците в събора. На „Паниците“ край Калофер дойдоха представители  на 136 от общо 240 организации на НД „Русофили“.

Очакваше се времето да е много лошо, но заваля само малко дъжд и всички го възприеха като божия благословия, отбеляза Николай Малинов, след което се пошегува, че на първия събор, който е бил в Кремиковци, денят също е бил дъждовен, но са последвали 18 събора „по вода“.

Участниците почетоха с едноминутно мълчание паметта на отишлия си наскоро от този свят първи председател, основател и вдъхновител на националното движение „Русофили“ Енчо Москов.