„Войнишките майки на Украйна“ : Властите крият реалния брой на загиналите военни

Съпредседателят на правозащитната организация „Войнишките майки на Украйна“ Оксана Стеценко заяви, че украинските власти крият реалните загуби от страна на украинската армия в източната част на страната, предаде ИТАР-ТАСС.

„Властите в Киев крият реалния мащаб на загубите в Луганска и Донецка области. Съобщават ни, че всеки ден там загиват между 3 и 5 военни, но това не е истина“, заяви Стеценко, като поясни, че само през последните седмици в тези райони ежедневно загиват от 40 до 60 военнослужещи от украинската армия.

„В секретните данните за загубите на разположение на бившия секретар на Службата за национална сигурност на Украйна Андрей Парубий са зачислени само военните. А количеството убити милиционери, граничари, военни от Службата за сигурност и Националната гвардия, както и доброволци от териториалните батальони, е засекретено“, поясни Стеценко.

„Днес ние активно си сътрудничим с майките. Те казват, че само в Славянск загубите от страна на украинската армия са стотици. Телата на украинските военни лежат навсякъде по улиците. Когато опълченците напуснали тези места, всички тези военни са събрани на едно място и пограбани, като всичко това бе представено пред журналистите като „масово погребване“ на убитите местни жители“, допълни още съпредседателят на правозащитната организация.

„На „Кулянск-узловая“ в момента има четири хладилни вагона с тела на военни. До тях не се допуска никого, дори служители на железниците. Служители на реда казват, че това е „секретен военен товар“. А истината е, че там са нашите загинали синове, за които Порошенко не желае да говори. На 17 юли в Донецка област бяха изпратени шест хладилни вагона за пренасянето на телата на загиналите. Къде са те в момента,  ние не знаем“, разказа още Стеценко.

Правозащитниците планират да проведат на 1 септември във всички украински градове „Марш на войнишките майки“, заяви още Стеценко. „Нека властите погледнат в очите тези, чиито синове те не успяха да опазят и на които отказват да платят обезщетения“, допълни правозащитничката.