Василий Кандинский .Теория на цветовете.

Василий Кандински e руски художник и теоретик на изкуството, работил главно в Германия и Франция.Кандински е експресионист и се само провъзгласява за създателя на първата абстрактна картина, въпреки съмнения, че я е датирал умишлено с по-ранна дата.Първите му абстрактни творби са акварели

phoca_thumb_l_1

Василий твори и живее първоначално в Мюнхен и после в Русия, но поради условията на руския комунизъм – цензурата на тоталитарния режим – е принуден да емигрира. Първо поема преподавателска дейност в Баухаус в Германия, като след закриването на школата от националсоциалистите избягва в Париж.

Детство и образование

Василий Кандински е роден на 16 декември  1866 година в заможно московско семейство търгуващо с чай. Фамилията впоследствие се мести в Одеса. Бащата, Василий Кандински старши е от източен Сибир а майката, Лидия Тичеева е московчанка. Родителите му се разделят по време на дествтото му и Василий младши израства почти без баща и е отгледам предимно от леля си Елизабета Тичеева. След матурирането започва да следва право, икономика и етнология в университета Ломоносов през 1886 година. По време на следването си рисува и посещава изложби.1892 става асистент към юридическия факултет на Московския Университет и се жени за братовчедка си Анна Чимиакин.

Отказва работа в университета в Тарту, Естония през 1896. Вместо това избира рисуването и се мести в Мюнхен където между 1897 и 1899 следва в частната школа по рисуване на Антон Ажбе а от 1890 в художествената академия в Мюнхен при Франц фон Щук]

Основаване на „Фаланга“ и среща с Габриеле Мюнтер

1901 г. Кандински е сред основателите на художествената група „Фаланга“ и принадлежащото към нея училище по рисуване. Отзива е толкова скромен, че групата бива разпусната още през 1904 година. По време на преподавателската си дейност в този период се запознава с Габриеле Мюнтер с която стават житейски партньори въпреки, че художникът е вече женен в Русия. 1902 за пръв път излага в берлинския Сецесион. 1903 до 1904 предприема пътешествия в Италия, Нидерландия и Северна Африка, освен това посещава и Русия. От 1904 година е представен на Есенния Салон в Париж 1906 до 1907 живее в Севре край Париж. Мюнтер разказва за общият им престой там: „Докато бяхме с Кандински 1906-7 в Севре, той не се поинтересува нито за Матис, нито за Пикасо, нито за който и да било друг известен художник.“След завръщането си в Мюнхен през 1908 двамата още същата пролет заминават за Южен Тирол, където продължават да рисуват в стила на късния импресионизъм.

phoca_thumb_l_3-a

Следва.