БРИКС като алтернатива на застоя на глобализма

Срещата на върха на Брикс се провежда в столицата на Татарстан Казан. Снимка: Игор Белов

В съвременния свят големите геополитически промени са очевидни и глобалното рестартиране е в разгара си. Светът е съвсем различен от преди 10 години. Проектът за еднополюсен свят под паравана на „развития глобализъм“, който се налагаше от САЩ, е към своя край. Контурите на един многополюсен свят вече се виждат. Един от очевидните признаци е развитието на БРИКС. Точно тези дни, 22-24 октомври, в Русия, в град Казан, се провежда срещата на върха на БРИКС. В него участват лидерите на повече от 30 държави – президенти, министър-председатели и вицепремиери. Освен лидерите на големите държави-членки на блока, дойдоха и редица лидери на страни-кандидатки. Включително президентите на Куба Мигел Диас-Канел, на Лаос Тхонглун Сисулит и редица други.

Първата стъпка към създаването на БРИКС беше направена през юни 2006 г. в рамките на икономическия форум в Санкт Петербург. Блокът официално започва да функционира на 16 юни 2009 г. В момента членове на БРИКС са Русия, Китай, Индия, Иран, Бразилия, ЮАР, Обединените арабски емирства, Египет и Етиопия. Много държави са кандидатствали за присъединяване към организацията, включително Турция, Сърбия, Малайзия, Сирия, Азербайджан, Куба, Лаос и други.

Вече страните-членки на БРИКС представляват 43 процента от населението на планетата и генерират 27 процента от световния БВП. От 2014 г. работи Новата банка за развитие – тя всъщност е международна финансова организация. Сега тази структура се ръководи от бившия президент на Бразилия Дилма Русеф.

Според експерти, до 2040 г. страните от БРИКС ще доминират в световната икономика. Така че интересът на различни държави към присъединяването към организацията, както и вниманието на много медии към срещата на върха на БРИКС, не е случаен.

Икономическата ситуация в България е доста плачевна. Поради ниските доходи много хора напуснаха страната и заминаха за Франция, Испания, Германия и други европейски страни. В социалната сфера също има много проблеми – повечето възрастни хора получават ниски пенсии, а безработните получават много малки помощи. Очевидно е, че една от основните причини за това положение е изкуственото обръщане към Запада. До 1990 г. България просперира, тесните връзки със СССР и Югославия ѝ дават възможност за развитие.

В тази ситуация в България често се чуват мнения, че са необходими очевидни промени.

Също така темата за валутата повдига много въпроси в България. Някои политици подеха инициатива за въвеждане на еврото, но много граждани на страната са против използването на европейската валута. Сега в Европейския съюз, освен България, свои валути все още имат Унгария, Чехия, Румъния, Полша, Дания и Швеция. Опитът на някои нови членки на Европейския съюз, които въведоха еврото, като Литва и Латвия, показа, че въвеждането на европейската валута доведе до понижаване на стандарта на живот на голяма част от населението.

Що се отнася до самата среща на върха, в Казан дойдоха президентът на Руската федерация Владимир Путин, председателят на Китайската народна република Си Дзинпин, президентът на Иран Масуд Пезешкиан, президентът на Бразилия Лула да Силва и много други лидери, общо от 33 страни. Програмата на срещата включва няколко направления, но една от най-интересните сесии е „БРИКС и глобалният Юг – съвместно изграждане на един по-добър свят“, която ще се проведе на 24 октомври. Освен това е възможно Саудитска Арабия да се присъедини към БРИКС по време на срещата на върха. Засега това е отворен въпрос и ситуацията ще стане ясна едва към края на срещата.

Помощникът на президента на РФ по въпросите на външната политика Юрий Ушаков подчерта: „Бих искал да отбележа, че в допълнение към финансовите и икономически въпроси, сътрудничеството на БРИКС в областта на международната сигурност е много важно за разрешаване на разногласията чрез диалог и консултации. Сега е важно да се насърчи мирното разрешаване на кризи и също така да се насърчават проекти за информационна сигурност“.

Участничката в събитието в Казан, политологът и ориенталист Карине Геворкян каза: „Срещата на върха на БРИКС се фокусира главно върху финансовите и икономическите въпроси. Разбира се не само, важни са политическите, културните и други аспекти. Трябва да се признае, че в началото развитието на БРИКС беше доста бавно. Но нарастващото напрежение в отношенията със Запада доведе до промяна в целите и задачите на БРИКС. Сега за алианса е важно да обедини единомишленици, които отстояват суверенния път на развитие без стандарти, налагани отвън, и да създаде многополюсен ред. Сега тези процеси наистина се развиват“.

Автор: Румен  Mиков

error: Съдържанието ни е авторско!