Седми поход за мир и неутралитет

На 18-ти юни 2023 г. се състоя седмият пореден поход за мир и неутралитет на България. Той се проведе едновременно в много градове в България, както и в няколко града в чужбина. Многохилядното множество изрази категоричната воля на над 80 % от българския народ България да запази неутралитет и да не участва в кръвопролитния военен конфликт между Русия и Украйна.

Ораторите изразиха твърдата решимост на преобладаващата част от българския народ да бъде прекратена всякаква помощ за режима в Киев и България да запази пълен неутралитет във военния конфликт.

„Над България са надвиснали градоносните облаци на войната. От всички нас, подкрепящи платформата „България – Зона за Мир! България – БРОД за Мир“ и от суверена – целокупния български народ, зависи успехът на националната кауза за мир и национален суверенитет. “Неподозирани са възможностите на гражданското движение за мир, което набира сили и влияние. То е силен инструмент и фактор, който може да отрезви главите на войнолюбците“ – прозвуча от трибуната пред НДК в гр. София.

А в Столицата, след дни на проливни дъждове, времето се оказа благосклонно и инициативата премина при ясно небе. Походът тръгна от НДК, продължи като шествие по булевард Витоша до Ларгото и спря пред Министерство на отбраната. Там участниците, скандирайки поискаха незабавната оставка на „Министъра на войната“ Тодор Тагарев.

Шествието продължи до площад „Народно събрание“, където в изказванията взеха участие редица представители на русофилите.

Пред парламента деца оставиха играчки оръжие за народните представители.

Събитието бе организирано от Българския национален съвет за мир, Гражданска инициатива, в тясно съдействие с ПП ,,Русофили за възраждане на Отечеството“ и НД Русофили.

По време на похода за мир, под разветите български, самарски и руски знамена звучаха спонтанни възгласи: ,,НАТО вън!“, ,,Янки вън!“, ,,За неутрална България!“