Представителства на Международното движение на русофилите (МДР) може да се появят в африкански страни

След форума Русия-Африка може да се появят представителства на Международното движение на русофилите (МДР) в африканските страни, съобщава ТАСС. Според Николай Малинов, който оглавява МДР, това е една от важните задачи за участието на организацията във форума.

Той припомни, че движението продължава да се разпространява, структурите  му вече са започнали работа в Южна Африка, Алжир, Тунис, Мароко. Това отне четири месеца.

Участници от Международното движение на русофилите от девет страни ще обсъдят използването на руските инструменти на меката сила в Африка, които се превръщат в отговор на русофобската кампания, подета от колективния Запад. Също така в секцията „Развитие на движението на русофилите в Африка“ се планира да се обсъди популяризирането на руската култура на континента и изучаването на руския език.

Николай Малинов уточни, че се предвижда да се постави въпросът за укрепване на връзките в сферата на културата, науката и икономиката. Важна част от дискусията ще бъде разширяването на личните контакти между хората. Ръководителят на МДР изрази увереност, че това е от особена важност в условията на оформящия се многополюсен свят.

Той припомни, че повечето африканци изпитват приятелски чувства към Русия и искат техните страни да развиват отношения с нея.

Както съобщи „Русский мир“, втората среща на върха Русия-Африка ще се проведе на 27-28 юли в Санкт Петербург. Деловата му програма обхваща всички сфери на взаимодействие между страната ни и държавите от континента.

Предвиждат се медиен форум, конгрес на ректорите на университети, кръгла маса с участието на висшите одитни институции на Русия и африканските държави, събития в рамките на младежката програма и много други.

Източник:

https://russkiymir.ru/news/315860/